[[ $root.alertMsgText ]]

Arvonlisävero ei rasita yrityksesi taloutta

Tuotteen tai palvelun myyntisumman päälle lisättävä arvonlisävero eli alv ei rasita yrityksesi taloutta, vaan arvonlisäveron maksaa asiakkaasi.

Arvonlisävero:

On Suomessa yleisesti ottaen 24 %

Lisätään aina myyntihinnan päälle

Toi 2014 valtiolle 18,8 mrd. euroa

Arvonlisävero on käytössä ympäri maailman

Arvonlisävero eli tuttavallisemmin alvi on yli 160 maassa käytössä oleva kulutusvero, joka lisätään myyjän toimesta tuotteen tai palvelun myynti- tai vuokraushinnan päälle. Alv on käytössä Kiinassa, Venäjällä ja Brasiliassa sekä kaikissa muissa OECD-maissa paitsi Yhdysvalloissa. 

Arvonlisävero lisätään myyntihinnan päälle

Suomessa yleisin verokanta on 24 %. Summa on noussut hiljakseltaan sen voimaantulosta saakka, joka tapahtui 1. kesäkuuta 1994. Kaksikymmentä vuotta myöhemmin, vuonna 2014, alv-maksut tuottivat Suomen valtiolle yhteensä 18,8 miljardia euroa. 

 

Arvonlisäveron ei kuitenkaan tule ajatella rasittavasi suoranaisesti yrityksesi taloutta, sillä se on oikeastaan vain kauttalaskutusta.

Kun yrityksesi myy 1 000 euron polkupyörän, se lisää asiakkaansa laskuun 24 % arvonlisäveroa eli 240 €. Verollinen hinta on näin ollen 1 240 €, ja alvin osuuden maksaa asiakas.

Yritysostojen alvin vähentäminen

Kun harjoitat arvonlisäverollista yritystoimintaa, olet oikeutettu vähentämään toiselta verovelvolliselta ostetun tavaran tai palvelun hintaan sisältyvän veron. Alv-vähennyksen edellytyksenä kuitenkin on, että ostettu tuote tai palvelu on hankittu arvonlisäverollista liiketoimintaasi varten. 

 

Eli ennen kuin yrityksesi suorittaa mainitun 240 euroa valtiolle, se saa vähentää summasta ne alv:t, jotka on itse maksanut. Jos maahantuoja peri sinulta pyörästä 600 € ja siitä alvia 144 €, valtiolle maksettavaksi jää 96 euroa. Näin siis sekä maahantuojalle (144 €) että valtiolle suorittamasi vero-osuuden (96 €) maksaa sinulta polkupyörän ostanut asiakas.

Pienimmät yritykset eivät maksa alvia

Alvillista toimintaa harjoittava yritys ilmoittaa itsensä arvonlisäverovelvollisten rekisteriin Y-lomakkeella. Aloittavien ja hyvin pienimuotoisesti toimivien yritysten ei kuitenkaan tarvitse maksaa arvonlisäveroa: jos yrityksen liikevaihto jää tilikauden (12 kk) aikana alle 10 000 euron, alvia ei makseta lainkaan.​

Arvonlisävero 10, 14 vai 24 prosenttia?

Arvonlisävero 24 % on yleinen kulutusvero, joka kohdistuu Suomessa lähes kaikkien tavaroiden ja palveluiden loppuhintaan. Arvonlisäverokantoja on kuitenkin kolme (10 %, 14 % ja 24 %) ja ne vaihtelevat tietyin toimialoin, kuten esimerkiksi lääketeollisuudessa, henkilökuljetuksessa, pääsylippujen tai majoituksen hinnassa. Löydät kattavamman arvonlisäverotaulukon Veronmaksajat.fi-palvelun verkkosivuilta.
Onnistuyrittäjänä.fi -palvelun laskurit käyttävät yleistä 24% verokantaa

Rekisteröidy ilmaiseksi ja kokeile sunnittelutyökaluamme >

Käyttäjänä pääset tallentamaan sunnitelmia ja nauttimaan ilmaisista yrittäjyyden työkaluista.


x