[[ $root.alertMsgText ]]

Business Model Canvas

Joskus yksinkertainen vain toimii paremmin.

 

Liiketoimintasuunnitelma on yksi tärkeimmistä asioista yrityksen menestyksessä. Sitä ei suotta kutsuta yrityksen käsikirjaksi. Jos liiketoimintasuunnitelma käsitteenä ei ole vielä kovin tuttu, kannattaa ensin lukea tämä aikaisempi artikkeli ennen kuin jatkaa tästä eteepäin.

 

Välillä alkuun pääseminen voi tuntua vaikealta tai herätä ajatus, että voisiko tämän tehdä jotenkin toisin. Vastaus on, että kyllä voi - tekemällä liiketoimintasuunnitelma Business Model Canvas -muotoiseksi.

 

Tärkeintä on aloittaa ja lähteä kokeilemaan työkalua. Alkuun pääsee muutamassa minuutissa ja tunnissa ensimmäinen versio onkin jo valmis.

 

Business Model Canvas (BMC) on visuaalinen ja yksinkertainen työväline liiketoimintasuunnitelman rakentamiseen. Se on lisäksi strateginen työkalu, jonka avulla voit myös kehittää jo olemassaolevia liiketoimintamalleja. Mallin on ensimmäisenä esitellyt Alexander Osterwalder vuonna 2008. Siitä sen käyttö on laajentunut ja saavuttanut suosiota erityisesti startup -yritysten joukossa. Helposta lähestyttävyydestä huolimatta BMC ei päästä laatijaansa helpolla, vaan oikein käytettynä vaatii tekijältään ajattelua.

 

Business Model Canvas kuvataan useimmiten taulukkona, joka on jaettu 9 eri rakennuspalikkaan. Näiden “palikoiden” avulla katetaan yrityksen ansaintalogiikkaan ja liiketoimintaan liittyvät elementit: asiakas, arvolupaus, rakenteet ja taloudellinen toimintakyky. Toisin sanoen kaikki se, mitä myös normaaliin liiketoimintasuunnitelmaan kuuluu.

Sieppaa
Esimerkki Business Model Canvas-taulukosta

Rakennuspalikat

Rakennuspalikoita ovat kumppanit, tuotantomalli, resurssit, tuotteet ja palvelut, asiakassuhde, jakelukanavat, asiakassegmentti, kulurakenne ja tulon kertyminen. Voit aloittaa esimerkiksi tuotteista ja/tai palveluista ja niiden luomasta arvosta asiakkaalle: mikä on se aito lisäarvo, jota tuotat asiakkaille? Tämä on tärkeää jo siksi, että kaiken muun tekemisen pitäisi tukea tuota tavoitetta. Lisää tietoa rakennuspalikoista löydät Business Model Canvas -työkalusta.

Tärkeintä on aloittaminen

Jos kärsit tyhjän paperin syndroomasta, niin BMC:n avulla se tuska taatusti helpottaa. Hyvä tapa on aloittaa avainsanoilla, älä yritä miettiä liikaa vaan kirjoita mitä ensimmäiseksi tulee mieleen. Ehdit kyllä myöhemmin perehtyä ja pohtia tarkempia kuvauksia. Jos jokin rakennuspalikka ei tunnut täyttyvän, siirry seuraavaan.

 

Tämän työkalun yksi tärkeä tarkoitus on vapauttaa ajattelua ja antaa eväitä yhdessä tekemiseen. Kun käyt läpi omaa BMC:tä usean eri sidosryhmän kanssa, saat myös arvokasta palautetta.

 

Millainen BMC:n käyttö käytännössä sitten on? Kysyimme asiaa Juho Isolalta Taviq:sta, (www.taviq.fi)  miten he ovat hyödyntäneet business model canvas -työkaluja liiketoiminnan kehittämisessä.

 

“Käytimme BMC:tä jo yrityksemme ihan alkuvaiheessa. Koimme, että BMC:n käyttö auttoi meitä pääsemään nopeasti alkuun ja tarjosi myös oivan työkalun keskustella erilaisten yhteistyökumppaneiden kanssa. Meidän osalta ehdottomasti paras ominaisuus on ollut se, että canvasta on helppo muokata, kun bisneksemme on kehittynyt ja auttanut meitä fokusoitumaan olennaiseen.”

 

“Olemme myös alusta asti käyneet omaa BMC:mme läpi ulkopuolisten kanssa. Tästä on ollut suurta apua ja olemme saaneet paljon hyvää ja kriittistä palautetta, joka on auttanut meitä muuttamaan toimintaamme. Nyt olemme jälleen palanneet canvaksen kimppuu osana Nordean startup kiihdyttämöä ja löytäneet uusia tulokulmia.” Kertoo Juho Taviqista.

 

“Kriittinen yleisö tarvitaan, nyt esimerkiksi Nestholman ja Nordean mentorit sekä muut startupit ovat haastaneet meidän ajattelua. En usko, että tämä olisi onnistunut luontevasti ilman  BMC:ta.” Juho vielä jatkaa.

Miten pääset alkuun?

Kuten todettua, tärkeintä on aloittaa ja lähteä kokeilemaan työkalua. Alkuun pääsee muutamassa minuutissa ja tunnissa ensimmäinen versio onkin jo valmis. Tämä on toki vasta ensimmäinen askel matkalla, joka toivottavasti kehittyy ja kasvaa sinun unelmaksi yrittäjänä.

 

Heräsitkö kokeilunhalu? Meiltä löydät Business Model Canvas-työkalun ja useita muita suunnittelutyökaluja yrityksesi käyttöön. Paina linkistä päästäksesi alkuun. Älä myöskään unohda rekisteröityä ilmaiseksi palveluumme, jonka avulla saat sivuston kaikki palvelut käyttöösi.

 

Kokeile ja aloita hahmottelemaan omaa Business Model Canvasta >>

 

Luo ilmainen käyttäjätili


x