[[ $root.alertMsgText ]]

Yrityksen verotus

Kaksi yleisintä verotukseen liitettyä ajatusta lienevät: että verotus on ankaraa ja että se on vaikeaa. Kun asiaan perehtyy, huomaa todennäköisesti kummankin ajatuksen turhaksi luuloksi. 

Tämä sivu on osa talouskokonaisuutta, jonka tarkoituksena on opastaa yrittäjää huolehtimaan yrityksensä taloudesta. Lukemalla kokonaisuuden muut artikkelit saat paremman kuvan talouden hoidosta. 

Tyypillisellä aloittavalla yrityksellä on kahdenlaisia veroja maksettavanaan, arvonlisäveroa ja toiminnan tuloksellisuuden mukaan määräytyvää veroa.

Arvonlisäveron maksaa asiakkaasi

Arvonlisävero ei rasita yrityksesi taloutta, sillä se on yksinkertaistaen vain kauttalaskutusta. Kun yrityksesi myy 1 000 euron polkupyörän, se lisää asiakkaansa laskuun 24 % arvonlisäveroa eli 240 €. Mutta ennen kuin yrityksesi suorittaa tuon 240 euroa valtiolle, se saa vähentää summasta ne alv:t, jotka se on itse maksanut.

 

Jos maahantuoja peri sinulta pyörästä 600 € ja siitä alvia 144 €, valtiolle maksettavaksi jää siis 96 euroa. Näin siis sekä maahantuojalle (144, €) että valtiolle suorittamasi vero-osuuden (96 €) maksaa sinulta polkupyörän ostanut asiakas. Kovin ankarasta verosta ei siis ole kysymys, varsinkin kun aloittavan ja pienimuotoisesti toimivan yrityksen huojennukseksi on sovittu tietystä helpotuksesta. Jos yrityksen liikevaihto alittaa 10 000 euroa vuodessa, alvia ei makseta lainkaan.

Yrityksen verottamisen tapa riippuu yritysmuodosta. Verotus ei silti välttämättä ole peruste päättää muodosta.

Osakeyhtiö maksaa yhteisöveroa

Yritystoiminnan tuloksen perusteella määräytyvät verot riippuvat yritysmuodosta. Jos yritys on osakeyhtiö tai osuuskunta, se on itsellinen verovelvollinen.  Sen tulosta kannetaan 20 prosentin suuruista veroa, jota nimitetään yhteisöveroksi. 

 

Verotuksen periaate on yksinkertainen. Veronalaisista tuloista vähennetään vähennyskelpoiset menot. Jos tulot ovat suuremmat kuin menot, yrityksellä on verotettavaa tuloa. Jos menot ylittävät tulot, muodostuu tappioita, joita on mahdollisuus vähentää 10 seuraavan verovuoden aikana syntyvistä tuloista.

Toiminimen tulos jaetaan kahdeksi tuloksi

Siinä missä osakeyhtiön tuloa verotetaan yhtiön tulona, toiminimen tuloja verotetaan  elinkeinoharjoittajan pääoma- ja ansiotuloina. Mikä osuus yritystulosta katsotaan pääomatuloksi? Laske toiminimesi edellisen vuoden nettovarallisuus eli vähennä varoista velat. Oletetaan nettovarallisuudeksi vaikka 50 000 €. Laske varallisuudesta 20 %, eli tässä esimerkissä saamme 10 000 €.

 

Tuo summa katsotaan tämänvuotisista tuloistasi pääomatuloksi, jota verotetaan 30 prosentin mukaan. Jos toiminimesi varallisuus on kehittynyt niin hyvin, että pääomatuloksi katsottava tulo-osuus ylittää 30 000 €, vero nousee 33 prosenttiin.

Alkavalle toiminimelle ”alennusta”

Kun olet vähentänyt vuoden tuloksesta pääomatulo-osuuden, loput ovat ansiotuloja. Niitä verotetaan kulloinkin voimassa olevan progressiivisen asteikon mukaan palkkatulojen tapaan.

 

Tässäkin verotuksessa aloittavaa elinkeinonharjoittajaa suositaan. Mikäli ”edellisen vuoden nettovarallisuutta” ei voida tuoreelle toiminimelle määrittää, laskennassa voidaan nojata tämän vuoden nettovarallisuuteen, ja pääomatulon osuudeksi voit halutessasi vaatia joko 10 % tai 0 %. Tämä voi hyvinkin pienentää kannettavaa veroa.

 

Haaveiletko yrittäjyydestä? Rekisteröidy palveluumme ja selvitä verotuksen vaikutus unelmiesi yrityksen liiketoimintaan.


x