[[ $root.alertMsgText ]]

Franchising

Franchising on yrittäjyyden ja liiketoiminnan muoto, jossa yrittäjä saa käyttöönsä valmiin ja testatusti menestyksekkään liikeidean.

 

Kynnys yrittäjäksi ryhtymiseen laskee hyödyntämällä valmista, jonkun toisen hyväksi kokemaa mallia ja samalla liiketoiminnan aloittamiseen liittyvät riskit pienenevät. Franchising-ketju puolestaan saa laajennettua toimintaansa vaikkapa valtakunnalliseksi tai jopa kansainväliseksi.

 

Franchisingia hyödynnetään jatkuvasti laajemmassa joukossa erilaisia toimialoja. Viime vuosina esimerkiksi hoiva- ja kiinteistöpalveluketjut ovat laajentuneet Suomessa franchising-mallin pohjalta. Franchising ei siis todellakaan ole enää pelkkää pikaruokaa, vaikka toki suuret pikaruokaketjut, kuten Subway ja Kotipizza ovat erittäin hyvä esimerkki onnistuneesta franchising-toimintamallista. Hiljattain uutisoitiin parturiketju M Roomista, joka on laajenemassa franchising-toimintamallilla kansainväliseksi ketjuksi.

 

Franchising-yrittäjä ei jää yksin

Hyvää franchisingissa on se, ettei yrittäjä jää ikinä yksin. Hänellä on aina ketjun ja toisten franchising-yrittäjien tuki. Ketjun elinvoimaisuuden edellytys ovat menestyvät yrittäjät.

 

Monissa ketjuissa franchising-yrittäjällä saattaa olla hoidossaan useita toimipisteitä tai jopa usean eri ketjun toimipisteitä. On havaittu, että niin sanotut multiyrittäjät ovat yleensä erittäin tyytyväisiä ja sitoutuneita ketjuun. Liikeideasta yrittäjä maksaa ketjulle vuosittain sopimusmaksua, joka tavallisesti on sidottu liikevaihtoon.

 

Tarjolla jopa 5000 uutta työpaikkaa

Franchising-ketjut työllistävät tällä hetkellä noin 5000 yrittäjän voimin jopa 70 000 henkilöä ja työllistämisen kokonaisvaikutus Suomessa on noin 100 000 henkilöä. Franchising-yritykset kasvavat taantumassakin. Uusien yrittäjien tarve ensi vuodelle on noin 600 ja uusia työpaikkoja ennustetaan syntyvän 5000. Franchising-ala kasvaa vuoden 2016 aikana yli viiden miljardin euron arvoiseksi.

 

Suomessa franchising-alan etuja ajaa Suomen Franchising-Yhdistys ry. Lisätietoa franchisingista, ketjuista ja eettisistä säännöistä saa verkosta osoitteesta http://www.franchising.fi

 

 

 

Ole kaukonäköinen ja ryhdy suunnittelemaan unelmiesi yritystä.

Kokeile suunnittelutyökalujamme!

 


x