[[ $root.alertMsgText ]]

Freelance-työ - Taiteilijan rakkaus yrittäjyyteen

Karoliina Nevalainen, luovan alan yrittäjä, MIMMI SIIRAPPI

 

Suuri osa freelancereista eli itsensä työllistäjistä toimii taiteen ja kulttuurin parissa. Työ alalla on usein pätkittäistä ja perustuu vaihtuviiin toimeksiantoihin. Luovalla alalla työskentelevä henkilö saattaa päätyä verokortillisen freelanceriuden kautta yrittäjäksi joko vapaaehtoisesti tai pakon sanelemana. Joskus yrittäjyys on myös valinta numero yksi.

 

Freelancer on yleinen nimitys työntekijälle, joka hankkii itsenäisesti oman toimeentulonsa ja tekee työtä toimeksiannoista. Vaikka freelancerina työskentely on yrittäjämäistä, ei keikka- ja projektiluontoisesti työtä tekevän tarvitse välttämättä perustaa oma yritystä. Freelance-verokortilliselle työntekijälle voidaan maksaa työkorvaus tai hän voi toimia kevytyrittäjänä eli laskuttaa yksityishenkilönä laskutuspalvelun kautta. 
Virallisesti yrittäjänä toimiva freelancer taas on itse vastuussa kaikesta.

 

Sen tietää myös vaatesuunnittelija ja maskeeraaja Karoliina Nevalainen, joka aloitti taiteilijan uransa suoraan toiminimen perustamisesta. Nevalainen tekee yrityksensä kautta monenlaisia töitä: hän toimii muun muassa puvustajana ja maskeeraajana sekä pyörittää omaa MIMMI SIIRAPPI-vaatemerkkiään. 

 

— Luovalla alalla työtarjonta on erittäin suppeaa. En halunnut tehdä töitä muiden alaisena, sillä halusin toteuttaa intohimoani ja omaa näkemystäni. Sain erittäin kattavat ohjeet toiminimen perustamiseen ja ylläpitämiseen koulussa, Nevalainen kertoo.

 

Kun Nevalainen valmistui puvustajaksi, itsekin toiminimellä toimivan opettajan neuvot osoittautuivat kultaakin kalliimmiksi. Luovan alan töitä ei juurikaan ollut tarjolla, joten Nevalainen päätti irtisanoutua säännöllisestä palkkatyöstään etuuskäsittelijänä.

 

— Olin entistä vakuuttuneempi siitä, että olen taiteilija. Kun perustin oman toiminimen, ajatuksena oli “meni syteen tai saveen”, Nevalainen kertaa.

 

Vaikka osatekijöinä yrityksen perustamiseen olivat Nevalaisen mukaan nuoren ihmisen uhkarohkeus ja tiedon puute muista vaihtoehdoista, kokee hän silti oman yrityksen pyörittämisen itselleen sopivimpana työmuotona.

 

— Olen aina tiennyt mitä haluan tehdä. Saan toteuttaa itseäni ja tehdä unelmistani totta yrittäjyyden kautta. Päivätyöstä voi saada rahaa helpommalla, mutta silloin on sidottuna aikaan ja muihin ihmisiin. Yrittäjänä koen olevani vapaa. Haluan esimerkiksi nähdä lapseni ensimmäisen päiväkotipäivän tehden tuolloin lyhyemmän työpäivän ilman, että siihen on kenellekään mitään sanottavaa, Nevalainen sanoo.

Luovuus ei kuole byrokratiaan

Erilaiset kevytyrittäjälle suunnatut laskutuspalvelut ja osuuskunnat ovat lähivuosina kasvattaneet suosiotaan. Freelancerin ei tarvitse perustaa toiminimeä, sillä hän voi laskuttaa tehdystä työstä yksityishenkilönä palvelun kautta. Palvelu ottaa provision loppusummasta ja hoitaa automaattisesti laskutettavasta summasta sivukulut: verot, vakuutus- sekä sosiaalimaksut. On kuitenkin hyvä muistaa, että laskutuspalvelun kautta laskuttava tai verokortilla toimiva freelancer ei ole oikeutettu

 

Freelancer, joka ei ole yrittäjä, maksaa myös laite- ja markkinointikustannukset yksityishenkilönä.

Jos freelancer päätyy perustamaan oman yrityksen, hän vastaa itse kaikesta kirjanpidostaan ja raportoinnista. Huolehdittavaksi jää myös YEL-vakuutus, jos tietty tuloraja (noin 7500 euroa) ylittyy vuodessa. Virallisena yrittäjänä toimiminen tuo kuitenkin etuja: kaikki mahdollinen voitto jää yrittäjälle itselleen ja starttirahan hakeminen on mahdollista.

 

Nevalainen kokee toiminimen pyörittämisen selkeänä kokonaisuutena.

 

— Verotus ja kirjanpito ovat aika simppeleitä asioita. Koen, että minut palkataan mielellään, sillä pystyn laskuttamaan oman toiminimeni kautta, Nevalainen kertoo.

Yksi merkittävä plussa on brändäytymisen mahdollisuus. Markkinointi on helpompaa, kun taustalla on yritys.

 

— Oma toiminimi on mahdollistanut brändin rakentamisen. Brändi on myös saanut kasvaa eri tavalla kuin jos olisin lähtenyt tekemään tätä laskutuspalvelun kautta, Nevalainen pohtii.

 

Yrittäjyydessä Nevalainen arvostaa, että pystyy toteuttamaan itseään monilla eri osa-alueilla. Tulevaisuuden suunnitelmiin kuuluu MIMMI SIIRAPPI-vaatemerkin kasvuun ja kehitykseen panostaminen. Merkin tarina on ollut läsnä Nevalaisen elämässä lapsuudesta asti, jolloin hän tiesi ryhtyvänsä vaatesuunnittelijaksi. Huippuhetki yrittäjyyden polulla onkin ollut ensimmäinen vaatemallisto ja sen menestys.

 

— Joku syntyy hoikkana, pitkänä ja hyväihoisena mallina. Minä taas olen syntynyt vaatesuunnittelijaksi, Nevalainen sanoo.


Karoliinan realiteetit yrittäjyydestä

 

1.  Työt seuraavat aina mukana.

2.  Alkuun et saa juuri lainkaan tuloja.

3.  Olet yrittäjyyden Ihmemies McGyver: teet kaiken itse muun muassa kirjanpidosta, työtilan siivoamisesta ja koneiden huoltamisesta lähtien — ja lista jatkuu.

4.  Kysyt paljon kysymyksiä ja otat selvää monesta asiasta. Egoiluun ei juuri ole varaa.

5.  Se tärkein: usko itseesi! Luota omaan juttuusi vakaasti. Vaikka kaikki lähelläsi suosittelisivat luovuttamaan ja sinut tyrmättäisiin moneen otteeseen, älä anna sen vaikuttaa päämäärääsi. Ole määrätietoinen.

 

 

Artikkelikuva:  Oona Sahla,  Bannerikuva: Juha Blomqvist

 

Ole kaukonäköinen ja ryhdy suunnittelemaan freelance-työtä. Tarjoamme siihen ilmaiset ja helppokäyttöiset työkalut

Rekisteröidy ilmaiseksi!


x