[[ $root.alertMsgText ]]

Kausityöntekijän palkkaaminen

Suunnittele kausityöntekijän työtehtävät ennalta ja panosta riittävästi aikaa rekrytointiin. Saatat löytää luotettavan ja hyvän työntekijän vuosiksi eteenpäin.

Hyvin suunniteltu kesätyö kannattaa

Oman alan sesongin aikana apukäsistä voi monesti olla paljon iloa yritykselle. Kausityöntekijän palkkaaminen on suhteellisen edullista. Ja kun työsuhde ei sido pitkäksi ajaksi niin kuin vakinaisen työntekijän palkkaaminen, voidaan kausityöntekijöitä käyttää erityisesti sellaisissa yrityksissä, jotka tekevät tuloksena sesongin aikana - oli se mihin vuodenaikaan tahansa. 


On yrityksiä, joissa kausityöntekijän askelmerkit ovat selvät heti alusta pitäen. Ja sitten on monta sellaista yritystä, joissa kausityöntekijöiden palkkaamista tehdään vain tavan vuoksi. Puutteellisesti suunniteltu työtehtävä ei luultavasti anna kummallekaan osapuolelle läheskään niin paljon kuin parhaimmillaan voisi. Kesäkahvilan myyjän tehtävät ovat helposti paljon selvemmät kuin vaikka asiantuntijatiimiin tulevan kesätyöntekijän.

 

Kausityöntekijän palkkaaminen on siis tärkeää aloittaa seikkaperäisestä suunnittelusta. Millaisia työtehtäviä yrityksessä on, mihin niistä voidaan käyttää kausityöntekijää ja ennen kaikkea, mitkä ovat sellaisia työtehtäviä, jotka vuodesta toiseen jäävät vakinaiselta henkilöstöltä tekemättä, mutta joiden tekeminen olisi yritykselle tärkeää?
 

Rekrytoi huolella

Myöskään kausityöntekijän rekrytointi ei ole mikään läpihuutojuttu. Kun töihin otetaan henkilö, jolla on vähän tai ei lainkaan aiempaa työkokemusta ja jonka taustat eivät ole entuudestaan tuttuja, tulee hyvin helposti huteja. Eräs konekorjaamo palkkasi kesäksi työntekijöitä suoraan ammattikoulusta. Töihin tulleiden nuorten miesten ammattitaito oli vähäisiä odotuksiakin heikompaa, mutta mikä pahinta, motivaatio oli vieläkin enemmän kuralla. Edes lattian lakaiseminen ei onnistunut, kun nuoret miehet eivät olleet koskaan ennen käyttäneet harjaa. Yrittäjä otti yhteyttä kouluun kysyäkseen, minkä vuoksi heille lähetettiin kaikki kolme pahinta laiskuria. Siksi kun kaikki ahkerimmat ja osaavimmat oli palkattu jo muihin yrityksiin, kerrottiin koulusta.

 

Hyviä työntekijöitä ei siis putoile taivaasta edes kausitöihin vaan yrityksen itsensä on oltava aktiivinen. Laitettava hyvissä ajoin ilmoituksia sopiviin paikkoihin, kuten kouluihin, ja ehkä parhaassa tapauksessa oltava itse vuoden mittaan yhteydessä niihin, jotka mieluiten haluaa töihin.

 

Oletko palkkaamassa kesätyöntekijän? Hoidamme tarvittavat vakuutukset kerralla kuntoon.

Lähetä yhteydenottopyyntö

 

Luota intuitioon, älä paperiin

Vaikka haastatteluun tulevalla työntekijällä olisi millainen pumaska hyviä todistuksia ja korkea-arvoisten ammatti-ihmisten suosituksia, haastattele itse jokainen sopiva kandidaatti. Jos haastateltava vaikuttaa sopimattomalta, tämä todennäköisesti on sellainen.

 

80/20-sääntö on paikoitellen vähän kulunut, mutta kausityöntekijää palkatessakin voisi väittää sen pätevän niin, että 80 prosenttia tuloksekkaasta kausityöstä on halua, vain 20 prosenttia kykyä. Reipas, iloinen ja asioihin tarttuva kausityöläinen on luultavasti parempi valinta kuin täydellisen todistuksen tai ammatillisen suosituksen paikalle kiikuttava henkilö, joka suhtautuu penseästi tarjottuihin työtehtäviin, odottaa kohtuutonta palkkaa tai ei vaan yksinkertaisesti vakuuta innokkuudellaan.

 

Kun suunnittelee hyvin, rekrytoi huolella ja vielä seuraa kausityöntekijän tuloksia, saattaa tuloksena olla kovan luokan ammattilainen, jonka haluaa palkata myöhemmin vakinaiseksi työntekijäkseen!

 

Liity palveluun ja selvitä kesätyöntekijän palkkaamisen liittyvät kustannukset sivukuluineen >>


x