[[ $root.alertMsgText ]]

Kommandiittiyhtiö

Kommandiittiyhtiö kannattaa valita yhtiömuodoksi, mikäli yrityksellä on selkeät kasvusuunnitelmat ja -tavoitteet tulevaisuudessa.

Kommandiittiyhtiö:

Ei lakisääteistä minimipääomaa

Rekisteröintimaksu on 225 €

Palkanmaksu ja yksityisotot sallittuja

Kommandiittiyhtiö sopii kasvuhakuisille yrityksille

Toiminimellä ja kommandiittiyhtiöllä on paljon yhteistä niin perustamisvaiheessa kuin yritysmuotona. Kumpi sitten kannattaa valita? Päätös on helppo, kun tekee itselleen selväksi yrityksensä tavoitteet tulevaisuudessa: pitääkö liiketoiminta pienimuotoisena vaiko kasvattaa sitä. 

 

Toiminimi kannattaa valita yritysmuodoksi yritystoiminnan ollessa pienimuotoista. Se ei kuitenkaan voi olla vaihtoehtona silloin, kun olet perustamassa yritystä yhden tai useaman kumppanin kanssa. 

Kommandiittiyhtiön perustaminen

Kommandiittiyhtiö (ky) on hyvä valinta silloin, kun yrityksellä on selkeät kasvutavoitteet. Yhtiö perustetaan kirjallisella sopimuksella vähintään yhden vastuunalaisen ja yhden äänettömän yhtiömiehen toimesta. Perustajien lukumäärä on siis aina minimissään kaksi henkilöä. 

 

Kommandiittiyhtiö on ilmoitettava kaupparekisteriin ennen toiminnan aloittamista. Kommandiittiyhtiön Y2-perustamisilmoituslomake löytyy YTJ:n sivulta.

Ei minimipääomaa

Pääoma voi olla rahaa, tavaraa tai vaikka oma työpanos. Kommandiittiyhtiöllä ei siis ole lakisääteistä minimipääomaa, joten sen suuruudesta päättävät yhtiömiehet itse.

 

Kommandiittiyhtiön yhtiömiehet sijoittavat yhtiöön pääomapanoksen: Vastuunalainen yhtiömies voi sijoittaa panoksenaan rahaa, tavaraa tai esimerkiksi työpanoksen. Äänettömän yhtiömiehen panos on aina ilmoitettava rahamääräisenä.

Keksitään toiminimi ja lisätään perään ky

Tunnetuin suomalainen esimerkki lienee Lidl Suomi Ky. Kommandiittiyhtiön toiminimessä tulee ilmetä yhtiön muoto, eli sana kommandiittiyhtiö tai lyhenne ky. Jälkimmäinen on kahdesta vaihtoehdosta suositumpi. 

Nimessä voi olla osana vastuunalaisen yhtiömiehen nimi, mutta ei äänettömän yhtiömiehen tai muun henkilön nimeä. Nimi voi myös olla kokonaan ns. sepitenimi.

Vastuunalainen yhtiömies vastaa veloista

Vastuunalainen yhtiömies

Vastuunalainen yhtiömies tai yhtiömiehet vastaavat yhteisvastuullisesti yhtiön veloista, sopimuksista ja sitoumuksista kaikella omaisuudellaan. Mikäli yhtiö todetaan ulosotossa varattomaksi voi velkoja vaatia saataviaan suoraan vastuunalaiselta yhtiömieheltä.

Äänetön yhtiömies

Äänettömän yhtiömiehen vastuu rajoittuu hänen sijoittamaansa pääomaan. Hänellä ei ole oikeutta osallistua kommandiittiyhtiön hallintoon, ellei siitä olla erikseen yhtiösopimuksessa sovittu. Myös kaikki muut äänettömän yhtiömiehen oikeudet määritellään samaisessa sopimuksessa.  

Jaettavat tuotot 

Äänetön yhtiömies sijoittaa yhtiöön vain rahanarvoisen panoksen ja saa sille tuoton. Hän ei pelkän yhtiöosuusasemansa perusteella voi osallistua yhtiön toimiin eikä ole vastuussa yhtiön velvoitteista. Mikäli hänelle annetaan asemaansa perustuvia tehtäviä on niistä nimenomaisesti sovittava.

 

Ulkopuolisen rahoittajan asemassa toimiessaan äänettömällä yhtiömiehellä on oikeus tarkastella yhtiön kirjanpitoa ja saada tietoja yhtiön toiminnasta.

Lue lisää yhtiön perustamisesta >>

 

Aloita unelmiesi yrityksen suunnittelu heti

Luo ilmainen käyttäjätili ja kokeile


x