[[ $root.alertMsgText ]]

Muistilista starttirahasta

Starttiraha on liiketoimintaansa aloittelevan yrittäjän turva. Sen tarkoitus on taloudellisesti tukea yrittäjän alkutaivalta. Kun yrityksen perustaminen kutkuttaa, mutta toimeentulo mietityttää, kannattaa starttirahan myöntämisen ehtoihin tutustua tarkasti välttyäkseen turhilta mokilta. OnnistuYrittäjänä.fi listasi starttirahaan vaikuttavia asioita.

Tämä sivu on osa starttirahakokonaisuutta, joka on tarkoitettu starttirahasta ja sen hankinnasta kiinnostuneille. Lukemalla nämä artikkelit saat paremman kuvan starttirahan prosesseista

Starttirahan tarkoitus

Yksi yleinen harhaluulo starttirahasta lienee, että raha on tarkoitettu liiketoiminnan pyörittämiseen. Näin ei kuitenkaan ole. Starttirahan tehtävänä on turvata aloittelevan yrittäjän henkilökohtainen ja veronalainen toimeentulo, kun yritys on tuore eikä kassavirta välttämättä vedä vielä sisäänpäin riittävästi. Starttirahaa ei siis myönnetä, mikäli yrittäjä saa liiketoiminnastaan heti kohtuullisen toimeentulon. Starttirahan perustuen suuruus vuonna 2018 on 32,40 euroa päivältä.

 

Starttiraha on uuden yrittäjän toimeentulotuki. Jos sille on tarvetta, sitä kannattaa hakea, Uudenmaan työ- ja elinkeinotoimiston alkavan yrittäjyyden asiantuntija Katja Kultalahti kannustaa.

Suunnitelmat ja laskelmat kuntoon

Vaikket välittäisi paperihommista tai numeroiden pyörittelystä, starttirahan myöntämiseen vaaditaan huolella tehty liiketoimintasuunnitelmaLiiketoimintasuunnitelma myös kristallisoi liikeidean ja helpottaa tulevaisuudessa liiketoiminnan kehittämistä ja markkinointia. Kannattavuuslaskelmastakaan ei ole haittaa: sillä on helppo todentaa paljon töitä täytyy tehdä tavoitteeseen pääsemiseksi. Starttirahaa haettaessa on tärkeää, että laskelma on realistinen. Rahoituslaskelma on liiketoiminnan käynnistämisvaiheen hyödyllinen työkalu - sen avulla lasket ja suunnittelet, paljon rahaa tarvitset ja mistä summan hankit. Starttirahaa ei ole tarkoitettu varsinaisen liiketoiminnan pyörittämiseen.

 

Starttirahahakemuksessa kysyttävät tiedot ovat hyvin perinteisiä. Itse liiketoimintasuunnitelma ratkaisee. Starttiraha ei korvaa omaa rahoitusta eli sitä ei voi laskea itselleen toiminnan aloittamisen rahoitukseksi. Rahoitus pitää hankkia erikseen, Kultalahti sanoo.

Tee asiat oikeassa järjestyksessä

Starttirahan hakemisen saatetaan ajatella olevan hankalaa ja turhan byrokraattista. Joskus yrittäjä ei tule edes ajatelleeksi mahdollisuuttaan starttirahaan ja yritys on jo perustettu ja rekisteröity. Starttirahaa ei kuitenkaan voida myöntää, mikäli yritys on pystyssä ennen kuin päätös starttirahasta on tehty. Työ- ja elinkeinotoimistojen sivuilta löytyvät tarkat ohjeistukset, missä järjestyksessä asiat tehdään. TE-toimistojen yritysneuvojat auttavat starttirahahakemuksiin liittyvissä kysymyksissä.

Tyypillisesti kysytään, miten starttirahaa haetaan ja kuka sitä voi saada. Kaikki yritysmuodot ja toimialat ovat kelpoisia. Mahdollisuudet starttirahaan ovat, mikäli liikeidea on hyvä ja pohjatyö on tehty huolellisesti, Kultalahti muistuttaa.

Tulot nollassa

Jos yrittäjällä on jokin muu tulonlähde kuin starttiraha, tukea ei voida myöntää. Tällaisia tuloja ovat esimerkiksi palkka, opintotuki, vanhempainpäiväraha tai eläke. Opiskelu ei silti itsessään estä starttirahan saamista. Jos taas aiot tehdä palkkatyötä yrittäjyyden ohella, et voi saada starttirahaa. Yritystoiminnan tulee olla päätoimista.

 

Joskus voidaan olla siinä käsityksessä, että tukea myönnetään vain työttömille työnhakijoille, mikä ei pidä paikkansa. Starttirahaa voi hakea työtön, työsuhteesta tuleva tai opiskelija, jolloin usein kyseessä on opiskelunsa päättävä henkilö, Kultalahti sanoo.

Valmiudet ja ammattitaito

Suurin tekijä yrittäjänä menestymiseen on oman alueensa tuntemus ja ammattitaito. On kuitenkin suositeltavaa, että yrittäjällä on riittävä ymmärrys myös varsinaisesta yrittäjyydestä. Yrittäjyystaitojen tarve nostaa päätänsä ryhtyessä oman itsensä herraksi. Yrittäjyyteen liittyy sellaisia asioita, joita palkallisen ei tarvitse miettiä, mutta jotka yrittäjälle ovat elintärkeitä. Yhtenä kriteerinä starttirahan myöntämiselle onkin riittävä kokemus tai koulutus yrittäjyyteen. TE-toimisto arvioi, omaako hakija riittävät valmiudet. Vaatimusta ei kannata säikähtää, sillä yrittäjyyteen liittyviä ilmaita kursseja järjestetään muun muassa TE-toimiston alaisuudessa.

 

Valmiudet arvioidaan aina tapauskohtaisesti henkilön koulutustaustan, työkokemuksen ja mahdolliset yrittäjyysopinnot huomioiden. Joku on jo hankkinut tai opiskellut yrittäjävalmiuksia omien opintojensa yhteydessä, toinen taas käy yrittäjyyskurssin tai osallistuu johonkin työpajaan. Kokonaisuus ratkaisee, Kultalahti sanoo.

Ole velaton

Starttirahaa ei välttämättä voida myöntää henkilölle, jolla on ulosottovelkaa. Samoin yrityksen ja elinkeinoharjoittajan verovelat voivat muodostua ongelmaksi.

 

Maksetut velat eivät ole este. Maksamattomat velat arvioidaan tapauskohtaisesti maksusuunnitelmaan tukeutuen, Kultalahti sanoo.

Varaa riittävästi aikaa

Starttirahan hakemisen aloittamisesta itse päätökseen tuloon voi vierähtää tovi. Starttirahan hakemusprosessi kannattaakin aloittaa hyvissä ajoin, jotta odottelu ei ehdi tuskastuttaa. Starttirahapäätöstä odottaessa voit kuitenkin tehdä asioita tulevan unelmasi eteen, vaikka yrityksen rekisteröinti ei ole mahdollista. Esimerkiksi markkinointisuunnitelman terävöitys ja nettisivuston suunnittelu ovat toimenpiteitä, joihin tuleva yrittäjä voi panostaa jo etukäteen. 

 

Hakuprosessin kesto vaihtelee alueittain, koska usein asiakas ohjataan kolmannen tahon yritysneuvontaan. Te-toimiston päässä käsittelyaika kaikkien pyydettyjen hakemusdokumenttien toimittamisen jälkeen on 1-2 viikkoa. Koko touhuun kannattaa varata aikaa noin kuukausi. Suurimmaksi osaksi aika on parasta käyttää liiketoimintasuunnitelman hiomiseen.

 

Aloita liiketoimintasuunnitelmasi hiominen heti!

Luo ilmainen käyttäjätili ja kokeile


x