[[ $root.alertMsgText ]]

Myytävät yritykset

Miltä kuulostaisi yrittäjyys menestyvässä ja vakavaraisessa vanhojen talojen maalaamiseen erikoistuneessa yrityksessä tai vaikka vakioasiakaskunnalla varustetussa ja palveluistaan tunnetussa Day Spa -kauneushoitolassa? 

Lähdenkö yrityskaupoille vai perustanko uuden yrityksen? Siinä vasta pulma

Yrittäjäksi tai yritystoiminnan jatkajaksi ryhtyminen on yksi elämän suurimpia valintoja, mutta myös niitä ihmiselämän tuottavampia ja parhaimpia päätöksiä. Tapoja päätyä yritystoiminnan äärelle on monia ja tässä artikkelissa käsittelemme niistä kaksi suoraviivaisinta: perusta uusi tai osta vanha.

Siitä, kumpi tapa on parempi tai lopulta nopeampi tuottoa tuova ei ole varmuutta ja jokainen yritycase on uniikki, oma tarinansa.

 

Suomessa on tuhansia yrityksiä vailla jatkajaa, uutta liike-ideaa tai aluevaltausta. Joskus toisen yritysidean jatkojalostaminen tai uuden teknologian mukaan valjastaminen kasvattaa liiketoiminnan nopeasti odottamattomiinkin kasvulukuihin. Joissain tapauksissa vanhaa ei kuitenkaan saa elvytettyä elinvoimaiseksi rikkonaisen historian tai esim. suurten laitekannan päivitykseen liittyvien investointitarpeiden vuoksi.

 

Yrittäjyys vaatii aina paljon sekä ajallista että rahallista panostusta, oli vaihtoehtona sitten uuden yrityksen perustaminen tai jo toiminnassa olevan yrityksen ostaminen ja uuteen kasvuun suuntaaminen.

 

 

Mitä myytävät yritykset sitten maksavat?

Yrityksen ostaminen on iso sijoitus, mutta niin on yrityksen perustaminenkin. Kun summataan aloittavan yrityksen perustamiskulut, vakuutukset, markkinointibudjetti, oma palkka, kaikki tarpeelliset ja pakolliset hankinnat sekä muut sellaiset menoerät, jotka halutaan kuitata yritystoiminnan tuotoilla, päästään helposti samoihin hintaluokkiin, mitä myytävien yritysten hintalapuissakin esiintyy.

Erona vain on se, että myytävät yritykset ovat jo vakiinnuttaneet toimintansa ja asiakaskuntansa, kun taas perustettava yritys aloittaa kaiken alusta ja täysin puhtaalta pöydältä.

Toisin sanoen uuden yrityksen perustaminen ei välttämättä ole sen edullisempaa kuin jo olemassa olevan yrityksen ostaminen.

 

Mitä pitäisi huomioida yrityskaupoille lähtiessä?

Toiminnassa olevan yrityksen ostaminen on iso sijoitus, mutta niin on yrityksen perustaminenkin. Ilman huolellista toimialan kartoitusta ja ostettavan yrityksen talouteen ja historiaan tutustumista ei kaupoille kannata lähteä. Asiantuntijoiden kannattaa aina käyttää neuvonantajina ja sparraajina yrityskauppaa harkittaessa. Riskien ja mahdollisuuksien kartoittaminen on erittäin tärkeää.

 

Yrityskaupassa hintaan vaikuttavat mm.

  • kaupan toteutustapa

  • yrityksen tuotto ja varallisuus

  • tulevaisuuden näkymät

  • sijainti

  • rahoituskuviot.

  • markkinoilla vallitseva kilpailutilanne.

 

Tutustu Nordean rahoitusratkaisuihin ja tee riskikartoitus

 

Haluatko kuitenkin perustaa oman yrityksen?

Alusta asti itse kasvatetun yrityksen historian määrität sinä itse

Alusta asti rakennettu, omasta ideasta synnytetty yritys on yrittäjälle aina rakkain. Tästä johtuen yritystä myytäessä tai ostettaessa todellisen arvon laskeminen voi aiheuttaa haasteita.  Tunnearvolla ei usein kauppatilanteessa ole oikeaa, molempia osapuolia tyydyttävää euromäärää.

 

Alusta asti itse kasvatetun yrityksen historian tunnet ja jokaisen uuden asiakkaan hankit itse. Aiemmalta yrittäjältä perittyjä asioita eikä asiakkaita ole uudessa yrityksessä matkaan kertynyt ei onneksi, eikä taakaksi. Kaikessa on aina kaksi puolta.

 

Yrittäjäksi voi ruveta kuka tahansa. Siihen ei ole olemassa oikeaa ikää, sukupuolta, koulutusta tai työkokemusta. Loistava Idea ja iso tahto ratkaisevat.

Uuden yrityksen perustamiseen liittyy monenlaisia kuluja. Kulut vaihtelevat myös valittavan yritysmuodon mukaan. Ohessa listattuna yleisimmät yritystoiminnan aloittamiseen liittyvät kuluerät:

 

 

Mikä yritysmuoto sopisi sinulle ja business ideallesi parhaiten?

Yritysmuotoja on monia, ja esimerkiksi toiminimen perustaminen on vaihtoehdoista se kaikkein kevyin ja helpoin. Mutta vaikka yrityksen perustaminen sujuisikin helposti ja nopeasti, ei hyväkään liikeidea muutu kannattavaksi hetkessä.

 

Yhteenvetona voidaankin todeta, että molemmissa tapauksissa sekä uuden yrityksen perustamisessa, että olemassa olevan yrityksen ostamisessa, asenne ja liikeidea ratkaisee onnistumisen mahdollisuudet.

 

Kysy lisää yritystoiminnan vakuuttamisesta ja rahoitusratkaisuista Ifin, Varman ja Nordean asiantuntijoilta:

Lähetä yhteydenottopyyntö


x