[[ $root.alertMsgText ]]

Ohje kassavirtalaskelmaan

Tämän laskelman avulla hahmotat yrityksesi juoksevia kuluja ja osaat varautua paremmin tuleviin menoeriin. Kassavirtalaskelmassa pääset myös arvioimaan yrityksesi mahdollisia rahoitusvajeita. 

Tämä sivu on osa starttirahakokonaisuutta, joka on tarkoitettu starttirahasta ja sen hankinnasta kiinnostuneille. Lukemalla nämä artikkelit saat paremman kuvan starttirahan prosesseista. 

Kassavirtalaskelmassa arvioidaan riittävätkö tulot menoihin

Yrittäjän taloudenhallinnan peruskysymyksiä on rahan riittävyys. Budjetointi on siis syytä tehdä hyvin jo alkuvaiheessa. Kuinka paljon yrityksesi kassaan tulee kokonaisuudessaan rahaa? Mistä eristä raha koostuu? Kuinka paljon rahaa virtaa ulos ja mitkä ovat rahoituskulut? Kassavirtalaskelma auttaa sinua kuvaamaan ja ennakoimaan näitä asioita. Yritysmaailman termejä käyttäen, kyseessä on yrityksesi maksuvalmiuden selvittäminen ennakkoon. 

Kassavirtalaskelma koostuu:

Tuloista

Juoksevista kuluista

Rahoitustuloista

Rahoitusmenoista

Kassavirtalaskelmamme avulla tarkastelet kuukausitasolla rahan riittävyyttä esimerkiksi yrityksen alkuvaiheen isojen menoerien jälkeen. Suunnittelet samalla myynnillisiä tavoitteitasi, sillä tuotteiden tai palveluiden hinnoittelu ja kappalemyynti ovat oleellinen osa kassavirtasi kääntämistä plussan puolelle. 

 

Kassavirtalaskelmassa arvioit kuukausittaiset tulot, eli myynnin, palkkamenot, vakuutusmaksut, toimitilakulut ja muut juoksevat liiketoiminnan kulut. Niiden lisäksi arvioidaan rahoituksen kulut ja toisaalta sisään tullut rahoitus, onpa se sitten oman pääoman ehtoista rahoitusta, tai lainarahaa. Näiden summana syntyy kuukausittain erittely käytettävissä olevasta, eli likvidistä rahasta.

 

Kokeneiden yritysneuvojien mukaan yrityksen alkuvaiheen myyntiperusteinen tulorahoitus arvioidaan usein yläkanttiin. Joko liian korkeaksi, tai alkamaan aiemmin kuin todellisuudessa. Kannattaakin siis olla realistinen myynnin kehittymisen osalta. Toisaalta juoksevia kuluja tulee jo alusta saakka. Yrittäjälle onkin tärkeä ymmärtää mihin saakka kassassa olevat varat riittävät. Kun kassavirtalaskelman on tehnyt, pystytään sen avulla näkemään milloin lisärahoitus on tarpeen. Myös pankki arvostaa hyvää suunnittelua ja selvä kuvaa siitä milloin rahalle on tarvetta.

 

Raha voi toisinaan käydä kassassa vähiin myös kannattavassa liiketoiminnassa. Kasvu sitoo pääomaa, joka ei ole likviditeettiä käyttövaraa. Samoin kausiluontoiset liiketoiminnat tyypillisesti keräävät tulot hyvin lyhyessä ajassa ja niillä on pärjättävä pidempään - kiinteiden kulujen kuitenkin juostessa koko ajan. Kassavirtalaskelma helpottaa näissäkin tapauksissa tilannekuvan rakentamista ja varautumista.

 

Toisaalta yritystoiminnan kehittyessä hyvin, laskelmasta voi nähdä milloin kassaan jää enemmän rahaa, jolla rahoittaa vaikkapa investointeja tai uuden työntekijän palkkaamisen. Hyvin tehty liiketoimintasuunnitelma, kannattavuuslaskelma ja rahoituslaskelma tukevat kokonaisvaltaista suunnittelua, kassavirtalaskelmalla pidät parhaiten todellisen rahatilanteen hyvässä hallussa.

 

 

Rekisteröidy ilmaiseksi ja kokeile suunnittelutyökaluamme >

 


x