[[ $root.alertMsgText ]]

Yrityksen perustaminen

Yrittäjältä vaaditaan monipuolista osaamista, ammattitaitoa, toimialan ja kilpailijoiden tuntemusta, rohkeutta ja uskoa omaan liiketoimintaansa, jotta voi paiskia töitä unelmiensa työpaikassa – siinä omassa yrityksessään. Lue vinkkimme oman yrityksesi perustamiseen.

Tämä sivu on osa perustuskokonaisuutta, jonka tarkoituksena on opastaa yrittäjää yrityksen perustamisessa. Lukemalla nämä artikkelit saat paremman kuvan perustusprosessista.

Useita vaihtoehtoja

Oletko unelmoinut yrittäjyydestä ja oman elämäsi toimitusjohtajuudesta? Tulevaisuuden yrittäjälle on useita vaihtoehtoja, kuten esimerkiksi pienempään liiketoimintaan soveltuva toiminimi tai kommandiittiyhtiö, yhden tai useamman henkilön perustama osakeyhtiö tai avoin yhtiö.

 

Uuden yhtiön tai toiminimen perustaminen ei kuitenkaan ole aina välttämätöntä. Vaihtoehtoina ovat myös sukupolven vaihdos ja yrityskaupat; liiketoimintasi alkaa välittömästi, sinulla on valmis asiakaskunta ja laskutuskin juoksee heti yritystoiminnan alusta alkaen. 

Aloittavan yrityksen muistilista

Kun olet selvittänyt liikeideasi eli mitä myyt ja kenelle, käy huolella läpi oma osaamisesi: Missä olet hyvä, missä tarvitset apua? Tarvitsetko mahdollisesti yrittäjäkoulutusta?

 

Tee kannattavuuslaskelma katteesta, kiinteistä ja muuttuvista kuluista, hankinnoista sekä omasta palkastasi. Valitse sinulle ja toiminnallesi parhaiten sopiva yritysmuoto. Mikäli haet starttirahaa, muista tehdä se ennen yhtiön tai toiminimen rekisteröintiä.

 

Kun businessmallisi on sinulle selkeä, käy läpi tarvitsetko viranomaislupia yritystoiminnan aloittamiseen. Tämän jälkeen voit siirtyä miettimään rahoitusta, markkinointia, yritystoiminnalle ja omalle hyvinvoinnille tarpeellisia vakuutuksia sekä verotusta.

 

Rahaliikennettä varten yritys tarvitsee toimivat pankkipalvelut ja tilin, todennäköisesti myös pankkikortin. Asiakasmaksamisen helpottamiseksi kannattaa hankkia maksupäätelaite. Helpoiten hankit pankkipalvelut sivustomme kautta — näin säästät huomattavasti aikaa ja vaivaa. 

Perustaminen vaihe vaiheelta

Liikeidea

Mitä, miten, kenelle  – yritystoiminta lähtee toimivasta liikeideasta. Aloittavalla yrittäjällä on mahdollisuus käydä keskustelemassa liikeideasta paikkakuntansa Uusyrityskeskuksen ammattilaisten kanssa. 

Liiketoimintasuunnitelma

Laadi itsellesi liiketoimintasuunnitelma, jossa käyt läpi yritystoimintasi palvelut, tavoitteet, markkinoinnin, alan kilpailutilanteen sekä kasvuhaaveet. Kannattaa muistaa, että liiketoimintasuunnitelma on kuin käsikirja, joka päivittyy ja elää yrittäjyyden mukana koko toiminnan ajan.

Perustamisvaiheet:

Tee liiketoimintasuunnitelma

Valitse vaihtoehdoista sinulle sopivin yhtiömuoto

Perusta yritys, hanki pankkitili sekä vakuutukset ja ala hommiin!

Yritysmuodon valinta

Kun olet tehnyt liiketoimintasuunnitelman, valitse sinulle parhaiten sopiva yritysmuoto. Yritysmuotoja ovat esimerkiksi toiminimi, kommandiittiyhtiö, avoin yhtiö ja osakeyhtiö. Yritysmuotojen välisiä eroja ovat muun muassa perustajien määrä, pääoman suuruus, vastuunjako, voiton ja vastuun jakaminen sekä verotus.

Rekisteröinti

Kun olet valinnut yrityksellesi nimen ja yhtiön tai osuuskunnan perustamisasiakirjat on tehty, on aika rekisteröidä yritys. Yritys rekisteröidään tekemällä perustailmoitus kaupparekisteriin. 

Tarvittavien lupien hankinta

Selvitä, tarvitsetko jonkinlaisia lupia yritystoimintasi harjoittamiseen. 

Aloittavan yrityksen rahoitus

Rahoitukselle on yleensä suurin tarve yritystä perustettaessa, mutta kilpailukyvyn ylläpitäminen edellyttää investointeja myös tulevaisuudessa. Yrityslaina otetaan siis monesti myös positiiviseen tarpeeseen: sen avulla voidaan nopeuttaa kasvua tai vastata liiketoiminnan laajenemisen tuomiin tarpeisiin sekä rahoittamaan tulevia saatavia.

Starttirahan hakeminen

Starttiraha on nimensä mukaisesti yritystoiminnan käynnistämiseen ja vakiinnuttamiseen tarkoitettu apuraha, jonka turvin yrittäjä voi keskittyä yritystoiminnan kehittämiseen. Starttirahan hakeminen on vapaaehtoista, mutta hakemus pitää muistaa aina tehdä ennen yrityksen rekisteröintiä. 

Vakuutukset

Yritystoiminnan turvaksi tarvitset vakuutukset, jotka sinun on helppo saada voimaan vaikka saman tien. Pohjan vakuutusturvalle muodostaa lakisääteinen yrittäjän työeläkevakuutus (YEL), joka vaikuttaa työeläkkeen lisäksi yrittäjän työuran aikaiseen turvaan, koska yrittäjän sairaus-, vanhempain- ja työttömyyspäivärahat määräytyvät YEL-työtulon perusteella. Mikäli palkkaat yritykseesi työntekijöitä, tulee sinun ottaa lain mukaan myös työntekijöiden eläkevakuutus (TyEL), sekä tapaturma- ja ryhmähenkivakuutukset.

Pankki- ja vakuutusasioissa alkuun pääset aloituspakkauksellamme, jonka jälkeen voit käydä kartoittamassa yrityksesi vakuutustarpeen Yrittäjäpalvelut-sivuilta.


x