[[ $root.alertMsgText ]]

Omistajanvaihdos

Omistajanvaihdos kannattaa: Kun on tullut aika siirtyä ansaituille eläkepäiville, yritystä ei missään nimessä tule lopettaa vaan ennemmin myydä, sillä uusia innokkaita jatkajia löytyy kyllä. Ja kannattaahan oman työn hedelmät kerätä myös mahdollisessa myyntivoitossa, yhtälailla kuin uuden yrittäjän kannattaa hyödyntää pitkäikäisen yrityksen jo ansaitut kannukset.

Tulevaisuudessa yhä useampi yrittäjä jää eläkkeelle

Uuden yrityksen perustaminen ei aina ole välttämätöntä. Omistajanvaihdos tai yrityskaupat ovat hyviä vaihtoehtoja, sillä liiketoimintasi alkaa heti, sinulla on valmiiksi hankittu asiakaskunta ja laskutuskin juoksee heti yritystoimintasi alusta alkaen. 

 

Omistajanvaihdos tai tuttavallisemmin "puikkoihin hyppääminen" on siis varsin miellyttävä vaihtoehto verrattuna täysin uuden yrityksen perustamiseen kaikkine asiakashankintoineen ja markkinointitarpeineen – alalla kun on aina kilpailua.

Mitä minä haluaisin tietää, jos ostaisin jo toiminnassa olevan yrityksen? Mitä omistajanvaihdos vaatii?

Kun eläköityvä yrittäjä alkaa valmistella yritystään myyntikuntoon, yrityskauppoihin tulee perehtyä kunnolla. Omistajanvaihdos nimittäin on sana täynnä kysymyksiä: Mitä minun tulee muistaa ja tehdä ja missä vaiheessa, mitä lomakkeita tarvitsen, voiko joku mahdollisesti neuvoa, paljonko voin pyytää yrityksestäni, mihin laitan yritykseni myyntiin ja mitkä kaikki asiakirjat minun tulee toimittaa tilallani jatkavalle yrittäjälle?  Nämä kaikki ovat kysymyksiä, joihin voi kysyä neuvoa usealta eri taholta, esimerkiksi Ely-keskukselta.

Mitä omistajanvaihdos vaatii

Yrityskaupat ja omistajanvaihdos tarvitsevat hyvin mietityn ja kattavan osto- tai myyntisuunnitelman, joka parhaassa tapauksessa johtaa toteutuneeseen yrityskauppaan.

 

Myyjän kannattaa muistaa, ettei kukaan halua ostaa yritystä, jonka paperiasiat eivät ole kunnossa tai jolla on aukkoja yrityksen tiedoissa.

Myyjän tulee tarkistaa ostajan taustat, ja ostajan tulee perehtyä tarkasti myytävän yrityksen tärkeimpiin asiakirjoihin. Näin vältytään puolin ja toisin ikäviltä yllätyksiltä, ja omistajanvaihdos sujuu mallikkaasti.

Yrityskaupan arvon määritys

Yleisesti pienten ja keskisuurten yritysten arvo määritellään kahdella tapaa: yrityksen tuottoarvolla ja substanssiarvolla eli yrityksen velattoman omaisuuden arvolla.

Tuottoarvo – ostaja ostaa tulevaisuutta

Yrityksen arvo tuottoarvolla mitattuna lasketaan siten, kuinka paljon yrityksesi tulisi lähivuosina tuottamaan omistajanvaihdoksen jälkeen. Tuottoarvon määrittelyssä puhutaan siis realistisesta tulosennusteesta, jossa tuotot lasketaan yhteen esimerkiksi tulevalta viideltä vuodelta.

 

Viisi vuotta on kuitenkin muuttuva aikakäsite, sillä kaikki riippuu toimialasta, rahoitusehdoista sekä ihan yrityksestä itsestään. Verottajakin laskee yrityksen tuottoarvon vain aiempien toteutuneiden vuosien perusteella.

 

Yleensä halpa yritys on sellainen, jossa tuotot lasketaan yhteen vajaalta kahdelta edelliseltä vuodelta, kun taas yli kuudelta vuodelta laskettavat nousevat hinnoissa melko korkealle. Tämä siksi että rahoittajien, vaikkapa Finnveran, antamat rahoitusten takaisinmaksuajat pysyvät 2–6 vuoden aikahaarukassa korkoineen.

 

Suurin osa yrityskaupoista tehdään 2–4 vuoden takaisinmaksuajoilla ja vain harvoin 5–6 vuoden taksinmaksuajoilla, sillä mitä pidempi lainan takaisinmaksu on tiedossa, sitä vaikeampaa rahoitusta on saada, jolloin yrityskauppakin jää toteutumatta.

 

Substanssiarvo eli yrityksen minimihinta

Substanssiarvo on yleensä yritykselle annettu minimihinta, eli paljon yksinkertaisempi kuin tuottoarvo. Arvon määrän saa helpoiten selville vähentämällä taseen viimeisestä summasta yrityksen velat. Tiivistetysti substanssiarvo tarkoittaakin yrityksessä olevaa omaa ja velattoman varallisuuden määrää.

 

Käytännössä kauppatilanne ei kuitenkaan mene ihan näin helposti, vaikka ei se monimutkaista olekaan. Taseen omaisuuserien arvot ovat verotuksellisia ja lähinnä verottajaa varten, mutta oikaisuja tarvitaan silti: omaisuuserien (tilat, tavarat, työkalut, laitteet, sijoitukset) käyvät eli markkina-arvot tulee käydä läpi.

 

Käypä arvo (markkina-arvo) tarkoittaa sitä arvoa, minkä arvoinen esimerkiksi 7 vuotta sitten ostettu työkone olisi tänä päivänä. Summa on luonnollisesti pienempi kuin 7 vuotta sitten, mutta jos puhutaan vaikka kiinteistöistä, voi niiden arvo olla noussut vuosien saatossa. Taseessa esimerkiksi kiinteistöt voivat olla 50 000 euroa, kun taas niiden käyvä arvo voisi tänä päivänä olla 500 000 euroa. Tässä tapauksesa käyvien arvojen yhteenlaskettu summa voisi ylittää koko taseen loppusumman. Ei siis ole lainkaan huono idea pistää aikaa ja resursseja ja pientä rahallista panostusta ammattiapuun substanssiarvoa laskettaessa.

Omistajanvaihdos vaihe vaiheelta

1. Ole ajoissa liikkeellä

Omistajanvaihdos eli yrityksen myyntiprosessi kestää kaikkinensa lähes vuoden päivät, joten myyntimielisen kannattaa olla ajoissa liikkeellä. Varmista, että perustyö on tehty, eli yrityksesi tärkeimmät asiakirjat, sopimukset ja tilinpäätökset ovat ajantasalla ja löytyvät kootusti kolmelta viimeiseltä vuodelta uudelle yrittäjälle luovutettavasta kansiosta. 

2. Yrityksen arvon määritys

Yleisesti pienten ja keskisuurten yritysten arvo määritellään kahdella tapaa: yrityksen tuottoarvolla ja substanssiarvolla eli yrityksen velattoman omaisuuden arvolla. Yrityksen arvonmääritysmenetelmissä kannattaa aina kääntyä ammattilaisen puoleen, jotta myyjä saa varmasti sen, mikä hänelle kuuluu ja jotta ostaja ei myöskään maksa liikoja. 

3. Mihin laitan yritykseni myyntiin?

Yrityksiä myyviä sivustoja on paljon. Löydät kattavan listan yrityksiä myyvistä verkkosivustoista Myytävät yritykset -artikkelistamme.

4. Rahoitus

Hyvin harvoin yrityksen ostaja pystyy maksamaan koko kauppasumman omasta pussistaan. Tällöin rahoitusta kannattaa hakea pankilta sekä yrityksiä tukevalta Finnveralta.

5. Kysy neuvoa

Joskus on tarvetta asiantuntijapalveluille. Tällöin kannattaa kääntyä ammattilaisen puoleen, sillä he auttavat yrittäjiä mielellään yrityskaupoissa etenemisessä. Asiantuntijoita voi hakea esimerkiksi osaamisalueen perusteella Yritys-Suomi.fi-sivustoltaYrityskummien palvelusta sekä Suomen Omistajanvaihdosseuralta.

6. Hyvät kauppakirjat

Omistajanvaihdos vaatii jonkun verran paperityötä. Kauppakirjasta tulee selvitä mitä tapahtuu, jos ostaja ei maksakaan sovittua kauppahintaa tai jos kalusto ei toimi kuten pitäisi. Kauppakirja tulee käydä huolellisesti läpi; jokainen sovittu kohta tulee tarkistaa mitä jos -mentaliteetilla. Mitä jos jokin ei mene suunnitelmien mukaan? Kuka silloin on vastuussa, miten ja millä tavoin?

 

On hyvä pitää mielessä, että kauppatilanteessa ostajalla on selonottovelvollisuus ja myyjällä selonantovelvollisuus. Kannattaa myös muistaa, ettei kaupassa ole kuluttajansuojaa. Jälkikäteen on siis turha vedota siihen, ettei ole ymmärtänyt, mitä sopimuksessa on sanottu, tai jos ei ole lukenut sopimus- ja myyntiehtoja. Sen vuoksi kauppakirja tulee käydä huolellisesti läpi ja tarpeen mukaan vaikka Ely-keskuksen asiantuntijan kanssa.


x