[[ $root.alertMsgText ]]

Palkkaa useita tai osta palvelu

Palkkaa ensimmäinen työntekijä, jos aiot lähiaikoina palkata useita muitakin, tiivistää kokenut yritysneuvoja. Usean osakkaan yrityksen on helpompi palkata ensimmäinen työntekijä kuin yksinyrittäjän.

 

Kun yrittäjän työviikosta suuri osa alkaa mennä muiden tehtävien kuin varsinaisen liiketoiminnan hoitamisessa, on pohdinnan paikka. Jos yrityksen tilaukset lisääntyvät toden teolla ja liikevaihdon tuntuva kasvu näyttää jatkuvan myös lähivuosina, yrityksen kannattaa suunnitella perheen ulkopuolisten työntekijöiden rekrytoimista. Lupaavaan kasvuun päässeen yrittäjän ei kannata vältellä palkkaamista uusien tehtävien ja vastuiden pelossa.

 

– Työnantajan velvollisuudet ovat kohtuullisilla ponnistuksilla hoidettavissa, ja monet näistä hallintotöistä yrittäjä voi siirtää omalle tilitoimistolleen. Työnantaja tekee vaivatta myös sopimuksen pakollisesta työterveyshuollosta, korostaa pitkään yrittäjiä neuvonut YritysEspoon toimitusjohtaja Erkki Pärssinen.

 

– Olen sanonut työntekijän palkkaamista harkitseville yrittäjille, että palkkaa, jos aiot vuoden kuluessa palkata useita työntekijöitä. Yhdestä työntekijästä koituu paljon töitä ja velvoitteita, mutta 4-5 työntekijän tapauksessa myös riski per työntekijä on paljon pienempi.

 

Pärssinen suosittelee harkitsemaan usean osakkaan yrityksen perustamista yksinyrittämisen vaihtoehtona. Tämä paitsi jakaa riskejä myös auttaa jakamaan uudesta työntekijästä koituvat kustannukset. Esimerkiksi neljän asiantuntijan tueksi on helpompi palkata assistentti.

Tee ensin laskelmat

Monien yritysten liikevaihdon ja oman markkina-alueen kysynnän kasvu ovat sen verran maltillisia, että varovaisuus vakituisten työntekijöiden palkkaamisessa on perusteltua. Palveluiden ostaminen ja verkostoituminen toisten pk-yritysten kanssa helpottavat paljon yrittäjän arkea niin toiminnan kasvaessa kuin ruuhkissa. Usein työntekijän palkkaaminen ei ole ensimmäinen vaihtoehto.

 

– Yrittäjällä on vaihtoehtoja. Hän voi ostaa muilta yrittäjiltä melkein mitä palveluita tahansa. Itse ei tarvitse tehdä kaikkea eikä esimerkiksi taloushallintoa varten tarvitse palkata ketään, tähdentää YritysEspoon toimitusjohtaja Erkki Pärssinen.

Harjoittelijaa on ohjattava

Harjoittelijan palkkaaminen on myös tapa kasvattaa yritykseen lisää ammattilaisia. Harjoittelijan ohjaamiseen sitoutuu kuitenkin sen verran yrittäjän tai yrityksen kokeneiden ammattilaisten työaikaa, että Pärssinen suosittelee harjoittelijan ottamista vain, jos yrityksellä on yli kymmenen työntekijää. Poikkeuksen tästä perussäännöstä tekee tyypillinen kuvio, jossa harjoittelija tulee omasta perheestä tai suvusta ja kyse on todennäköisen seuraajan perehdyttämisestä.

Suunnittele, laske ja mieti

1. Kartoita, mitä palveluita voit ostaa toisilta yrittäjiltä.

2. Suunnittele, miten selviät tilapäisistä ruuhkahuipuista. Auttaisiko esimerkiksi yhteistyö toisten yrittäjien kanssa?

3. Pohdi yrityksesi kasvua ja arvioi toiminta-alueesi markkinoiden näkymät. Mikä on todennäköinen liikevaihdon kasvu tänä ja ensi vuonna?

4. Miten paljon lisää liikevaihtoa tarvittaisiin, jotta yrityksesi pystyisi maksamaan uusien työntekijöiden palkat sivukuluineen? Onko tuo liikevaihdon kasvuvauhti realistinen?

5. Viimeistään kun palkkaat, ota selville työnantajan maksu- ja muut velvoitteet.

6. Voit kääntyä myös monien työnantajavelvoitteidesi hoidossa tilitoimiston puoleen.

7. Lisätietoja ja laskureita on tarjolla OnnistuYrittäjänä.fi:ssä ja uusyrityskeskusten verkkosivuilla.

 

Teksti: Martti Ristimäki


x