[[ $root.alertMsgText ]]

Sivutoiminen yrittäjyys

Sivutoiminen yrittäjyys sopii pienimuotoiseen tekemiseen ja lisätienestin hankkimiseen oman päivätyön ohella. Parhaassa tapauksessa harrastustoiminta voi kuitenkin muuttua kokopäiväiseksi työksi itsenäisenä yrittäjänä.

Sivutoiminen yrittäjyys päivätyön ohella

Sivutoiminen yrittäjyys tarkoittaa nimensä mukaisesti sitä, että tekijä harjoittaa yritystoimintaa normaalin päivätyönsä ohella joko kokoaikaisesti tai kausiluontoisesti, satunnaisesti tai aina silloin kun keikkaa pukkaa. Sivutoiminen yrittäjyys on myös hyvä tapa testata omaa liikeideaa nykyisen palkkatyön, opiskelun tai vaikka vanhempainvapaan ohella. 

Kun harrastuksesta tulikin päivätyö

Parhaassa tapauksessa sivutoiminen yrittäjyys muuttuu päivätyöksi. Näin kävi valokuvauspalveluita tarjoavalle hämeenlinnalaiselle Henri Ilaselle, jonka Halogeeni-niminen sivutoiminimi vakiintui lopulta kokopäiväiseksi yrittäjyydeksi valokuvauksen, valaistuksen ja videotuotantojenkin parissa.

 

”Kuvaus alkoi harrastuksena vuoden 2004 tienoilla”, kertoo Henri. ”Kuvasin silloin todella paljon ja oikeastaan ihan kaikkea.” Kun siirrytään pikakelauksella vuoteen 2007, ystävä suositteli Ilasta mukaan erääseen kirjaprojektiin. Ongelmana vain oli se, ettei hommaa voinut hoitaa ilman verokorttia. ”Minun oli perustettava yritys, sillä halusin ehdottomasti hyödyntää näin hienon tilaisuuden. Tämä oli alkusysäys kaikelle ”, Ilanen summaa hymyillen.

"Kirjaprojektista tuli ensimmäinen palkallinen toimeksiantoni, joka myös toimi alkusysäyksenä omalle yritystoiminnalle."

”Ensimmäisen kuvauskeikan jälkeen minulla ei vielä ollut kovinkaan suuria suunnitelmia tulevasta, mutta halusin toki viedä asiaa eteenpäin: Saada uusia keikkoja ja tienata työlläni. Sen vuoksi perustin ystäväni avulla yritykselleni kunnolliset nettisivut portfolioineen, jotta myös muut löytäisivät valokuvauspalveluni ja jotta voisin markkinoida osaamistani tehokkaammin”, Ilanen kertoo.

 

Vielä saman vuoden aikana kalenteri alkoi täyttyä useista rippi- ja ylioppilaskuvauksista − tekipä mies ensimmäisen hääkuvauskeikkansakin. 

Toiminimen perustaminen

Sivutoimisen yrittäjyyden käynnistäminen hoituu perustamisilmoituksella kaupparekisteriin ja Verohallintoon sekä 110 € suuruisella rahallisella panostuksella, joka kattaa toiminimen rekisteröintikulut. Kaiken kaikkiaan perustamistoimenpiteisiin ei kulu aikaa kuin muutama tunti.

 

Mikäli haluat lukea lisää toiminimen perustamistoimenpiteistä, voit tutustua aiemmin julkaistuun artikkeliimme.

 

Rekisteröidy ilmaiseksi ja kokeile sunnittelutyökaluamme >


x