[[ $root.alertMsgText ]]

Tero Kukkonen vietti 50-kymppisiään särkylääkkeissä olohuoneen lattialla – mutta eläköitymisen sijaan hän päätti lähteä yrittäjän uralle

Koko elämä on helposti tienhaarassa, kun terveys pettää eikä paluu tuttuun ammattiin enää onnistu. Markku Kilpeläisen ja Tero Kukkosen työurat vaihtuivat onnistuneesti yrittäjyyteen Varman asiantuntijoiden, elinkeinotuen ja työkokeilujen avulla.

 

Kuopiolainen Markku Kilpeläinen työskenteli kahdeksan vuotta liikunnanohjaajana kylpylässä, mutta alkoi saada alati pahenevia oireita siellä käytetyistä kemikaaleista. Lopulta edessä oli uranvaihto.

 

“Yrittäjyys oli aika selvä vaihtoehto, sillä tämän alan työpaikat ovat täällä Kuopion seudulla vähissä. Lisäksi olin tehnyt personal trainerin hommia sivutoimisesti jo vuosia, joten minulla oli jo tuntumaa yrittäjyyteen”, Kilpeläinen kertoo.

 

Lopullisen uranvaihdon hän toteutti kesällä 2016. Silloin hän alkoi määrätietoisesti panostaa myyntiin, markkinointiin, yhteistyökumppanien hankkimiseen ja yrityksen suunnitelmalliseen kehittämiseen. Tavoitteena oli saada työkalenteri mahdollisimman täyteen heti ensimmäisenä syksynä.

 

“Aika hyvin siinä myös onnistuin. Homma on lähtenyt todella hyvin liikkeelle”, mies myhäilee.

 

Varmalta tukea lisäkoulutukseen

Kilpeläisen selkänojana olivat ensimmäisinä kuukausina paitsi oma monipuolinen ammattitausta myös Varman elinkeinotuki, yrittäjän työkokeilu ja työhönvalmennus sekä kuntoutusraha. Nyt hän aloittaa työn ohessa ravintovalmentajan opinnot.

 

“Asiakkaat kysyvät yhä enemmän ravitsemukseen liittyvistä asioista, joten tämän alan osaaminen tulee tarpeeseen. Oli iloinen yllätys, että Varmalta oli saatavissa tukea myös lisäkoulutukseen”, Kilpeläinen kiittelee.

 

Kukkosen tavoin Kilpeläinen painottaa, että työkokeiluun ja kuntoutukseen kannattaa lähteä mukaan rohkealla ja avoimella asenteella. Se avaa silmiä uusille urapoluille - joillekin aina yrittäjäksi asti.

 

“Itse olen aika monta kertaa jälkikäteen miettinyt, miksi en vaihtanut uraa jo aiemmin. Sen sijaan roikuin töissä kipeänä ja puolikuntoisena.”

Markku Kilpeläinen korostaa, että työkokeiluun ja kuntoutukseen kannattaa lähteä avoimella asenteella.
 

Ei vielä eläkeläiseksi

”Nyt muuten sattui ja pahasti”, Tero Kukkonen totesi siirtäessään raskasta kassakaappia pakettiautosta.

Reilut 30 vuotta erilaisia kuljetusalan töitä tehneen Kukkosen selkä, polvet ja kroppa olivat oireilleet aiemminkin. Tällä kertaa naksahdus oli tavallista pahempi.

 

Seuraavat viikot kuluivat makuuasennossa ja särkylääkkeiden voimalla olohuoneen lattialla.

 

”Samalla menivät ohi myös omat 50-vuotispäivät. Sen kuitenkin päätin, että eläkeläiseksi en tässä iässä vielä heittäydy”, hän muistelee kolmen vuoden takaisia tapahtumia.

 

Tyky-valmentajasta iso apu

Pitkäksi venyneen sairausloman ja kuntoutuksen aikana Kukkoselle kävi selväksi, että paluuta entiseen työhön ei ole. Uutta alkua kartoitettiin työterveyshuollosta vastanneen Terveystalon työkykyvalmentajan kanssa. Sen jälkeen kuorma-autokuski ja harrastajarumpali päätyi Varman tukeman työkokeilun kautta myyjäharjoittelijaksi soitinliikkeeseen.

 

Myyntityö iski kipinää, ja työkokeilun päätyttyä Kukkonen alkoi pohtia tosissaan yrittäjän uraa. Sen ensiaskeliin oli Varman kautta tarjolla myös elinkeinotukea ja asiantuntija-apua.

 

Ensimmäinen asiakkuus löytyi kattotuotteiden myynnistä. Pisteenä i:n päällä oli puhelinsoitto tutulta kassakaappivalmistajalta. Yritys tarvitsi myyntiverkostoonsa tuotteet perin juurin tuntevia ammattilaisia. Kukkosella tätä tuntumaa oli vuosien varrelta riittämiin.

 

”Minkä taakseen jättää, sen edestään näköjään löytää”, mies virnistää.

 

Olisko aika luoda unelmiesi yritys?

Luo ilmainen käyttäjätili ja kokeile työkalujamme!

 

Uusi rytmi koko elämään

Kukkosen yrittäjäntaival alkoi vuoden 2016 lopulla. Hän on valintaansa kaikin puolin tyytyväinen. Työpäivät venyvät joskus pitkälle iltaan, mutta vastapainona on omissa käsissä oleva ajan- ja elämänhallinta. Myös rakkaalle musiikkiharrastukselle löytyy aiempaa enemmän aikaa. Kroppa kestää jo kovempaakin biittiä.

 

”Syvälliset keskustelut tyky-valmentajan kanssa olivat ihan avainjuttu. En vieläkään ymmärrä, miten sieltä kuoriutui esiin yrittäjä ja myyntimies.”

 

Kukkonen tähdentää, että uranvaihto ei olisi onnistunut ilman Varman kattavaa tukiverkostoa. Elinkeinotuki on puolestaan auttanut yrittäjän perustyökalujen, kuten tietokoneiden ja toimistotekniikan, hankinnoissa.

 

”Tukea on tarjolla, mutta tärkeintä on oma aktiivisuus ja oikea asenne. Sohvalle ei kannata jäädä”, Kukkonen tiivistää.


x