[[ $root.alertMsgText ]]

Starttiraha auttaa alkuun

Starttiraha-hakemus kannattaa laittaa vetämään: se on aloittavan yrittäjän apupaketti, joka turvaa toimeentulon yritystoiminnan alkutaipaleella. Jos hakemus kuitenkin tuntuu haastavalta täyttää, voit varata meiltä ajan ilmaiseen starttiraha-neuvontaan.

Alku ei aina olekaan hankalaa, kiitos starttirahan

Yritystoiminta on käynnistynyt ja ensimmäiset asiakkaat ovat tehneet mukavasti tilauksia. Niitä tarvitaan kuitenkin vielä paljon lisää, jotta yrityksen kaikki juoksevat kulut – kuten vaikkapa YEL, kirjanpitokulut ja pankkipalvelut  – saadaan kuitattua ja itselle kunnon korvaus omasta työstä eli liiketoiminta kannattavaksi.

 

On vuosi 2007, valtava palo tekemiseen ja juuri myönnetty starttiraha yristystoiminnan tueksi. Sitä on haettu työ- ja elinkeinotoimistolta ennen uuden yrityksen rekisteröintiä. 

”Starttiraha mahdollisti yritystoiminnan aloittamisen. Aina kun rupeaa tekemää jotain ihan uutta, kuluu aikaa, ennen kuin asiakkaat ymmärtävät mistä on kyse ja innostuvat ostamaan sellaisella volyymilla, että yrittäjä pärjää.” 

Näin kertoo nostalgisista karkki- ja käärepaperipussukoistaan tunnettu MAKEEdesign-yrityksen perustaja ja kädentaitaja Päivi Savolainen. Nykyisin yritys toimittaa käsityönä valmistettuja uusiotuotteita Suomen ja Euroopan lisäksi myyntiin aina Japaniin saakka.

Starttiraha turvaa yrityksen alkutaipaleen

Starttiraha on nimensä mukaisesti yritystoiminnan käynnistämiseen ja vakiinnuttamiseen tarkoitettu apuraha, jonka turvin yrittäjä voi keskittyä yritystoimintansa kehittämiseen. Tuki on verotettavaa tuloa ja tarkoitettu päätoimiseen yrittäjyyteen siirtyvälle uudelle yrittäjälle, mutta sitä voidaan myöntää myös samassa yhtiössä työskentelevälle porukalle. 

 

Työ- ja elinkeinotoimiston (TE-toimiston) harkinnan mukaan starttirahaa myönnetään 32,80 euroa päivältä vuonna 2015 ja enintään 18 kuukauden ajan. Starttiraha muodostuu perustuesta ja lisäosasta, jonka suuruus vaihtelee tapauksittain. Lisäosan suuruus on enintään 60 % perustuen määrästä.

Miten starttiraha-hakemus tehdään?

Starttirahaa kannattaa hakea, mutta hakemus pitää muistaa tehdä ennen yrityksen rekisteröintiä. Starttirahaa ei siis voi hakea eikä sitä myönnetä takautuvasti. Sen vuoksi yritystoimintaa ei  tule aloittaa ennen kuin on käynyt paikallisessa TE-toimistossa juttelemassa yritystoiminnan käynnistämisestä ja selvittämässä omat mahdollisuutensa starttirahan saamiseen.

"Starttiraha-prosessi sujui todella helposti ja oli vieläpä hauskaa! Kun kerroin TE-keskuksen miehelle  yritysideastani, eli kierrätetyistä karkki- ja käärepapereista valmistetuista uusiotuotteistani, miehen silmät pyörähtivät ympäri", kertoo Päivi nauraen ja jatkaa,

"Saadessaan tuotenäytteet käsiinsä miehen ilme kuitenkin kirkastui. Hän puoltaisi liikeideaa ilman muuta, mutta yhdellä ehdolla: minun pitäisi aina kantaa näitä mukanani, sen verran eriskumallisesta ideasta kun on kyse!"

 

Starttirahaa haetaan työ- ja elinkeinotoimistolta verkkopalvelussa tai lomakkeella, jossa kysytään muun muassa yrityksen liiketoiminta- ja rahoitussuunnitelmaa. Palveluumme rekisteröityneillä on myös mahdollisuus varata itselleen ilmainen Starttiraha-neuvonta, joka suoritetaan puhelimitse.

 

 

Haluatko pysyä ajan tasalla ja liittyä tuhansien suomalaisten joukkoon?

 

 

Starttirahan saamisen edellytykset

Starttiraha-tuen saamisen edellytyksenä ovat toimiva liikeidea ja TE-toimiston suosittelu, yrittäjäkokemus tai -koulutus, liiketoiminta- ja rahoitussuunnitelma, mahdollisuudet kannattavaan liiketoimintaan ja se, ettei yritystoimintaa ole aloitettu ennen kuin starttiraha-tuesta on päätetty.

 

Tuleva yrittäjä ei voi myöskään nostaa muita tukia. Jos esimerkiksi opiskelet ja nostat opintotukea, et voi saada starttirahaa. Starttirahan saamiseksi yritystoiminnan ohella ei voi myöskään olla muita tulonlähteitä kuin alkavan yritystoiminnan tulot. 

 

Tarvitsetko apua starttirahaan liittyvissä asioissa?

Liity nyt palveluun ja varaa itsellesi ilmainen neuvonta!

Luo käyttäjätili


x