[[ $root.alertMsgText ]]

Bisnes kukoistaa yhteisöllisessä hyvinvointikeitaassa

Innovation House Finlandin perustajat Petra Erätuli-Kola & Katja Aalto

Heinäkuussa 2016 starttasi Suomessa ennen näkemätön konsepti, jossa yhteisöllisyys ja verkostoituminen viedään uudelle tasolle. Puitteet ovat kohdillaan, kun Lauttasaaressa sijaitsevan Villa Katayan tiloihin rantautuu sekalainen joukko sijoittajia, mentoreita, valmentajia, kasvuyrityksiä ja startuppeja. Tavoitteena on auttaa suomalaisia startuppeja ja yrityksiä maailmalle yhteisöllisyyden ja hyvinvoinnin avulla.

 

 

Innovaation takana on energinen yrittäjäkaksikko Petra Erätuli-Kola ja Katja Aalto. Naiset ovat ystävyksiä 25 vuoden takaa ja heidän pitkäaikainen haaveensa muuttui todeksi, kun he ryhtyivät toistensa yhtiökumppaneiksi vuoden 2015 lopulla. Yhteistä bisnestä ei tarvinnut epäröidä hetkeäkään.

 

— Olemme molemmat olleet alle 14-vuotiaana kesätöissä myymässä jäätelöä. Jaamme saman työmoraalin ja tunnemme toisemme, Katja kertoo.

 

Idea yhteisestä projektista lähti lopulta liikkeelle rapakon takaa. Työkykyjohtamisen parissa työskennellyt Petra matkusti marraskuussa 2015 Yhdysvaltoihin ja vieraili Piilaaksossa, jossa hän tapasi suomalaisia huippuyrittäjiä ja onnistujia. Viimeinen paikka, jossa hän matkallaan vieraili, oli Nordic Innovation House, jonka tavoitteena on auttaa pohjoismaisia yrittäjiä Piilaakson markkinoille. Oven aukaistuaan, myös Petran sisällä aukeni jokin.

 

— Tuli olo, että tällaista työelämän pitäisi Suomessakin olla. Kulttuurissa oli jotain ainutlaatuista, Petra kertoo.

 

Suomeen palattuaan Petra leijaili positiivisessa Piilaakson pöhinässä. Kahdeksan vuotta yrittäjänä toiminut Katja kutsui Petran vierailulle luotsaamaansa vuokratila Villa Katayaan. Naiset löivät voimansa yhteen ja samalla jalostui ajatus tuoda Piilakson kulttuuria Suomeen. Idea Innovation House Finlandista syntyi.  

 

— Halusimme tehdä jotain mullistavaa yhdessä! Aikataulu on ollut nopea, mutta olemme vauhdikkaita naisia. Kun löydämme hyvän projektin, viemme sen intohimolla maaliin, Petra sanoo.

 

Innovation House Finlandin konsepti perustuu kodinomaiseen paikkaan, missä vastakohdat täydentävät toisiaan. Se on verkosto ja bisnesenkeleiden pesä, jossa myös hyvinvointi on isossa roolissa. Huolellisesti suunnitellut päiväohjelmat rakentuvat eri teemoille, joiden lomaan ehtii sopia myös mentorointia ja muita yksityisiä tapaamisia. Heinäkuun intensiivipäivät alkavat vapaaehtoisella urheiluhetkellä ja osallistujille tarjotaan sykevälimittaus, josta saatavan datan avulla todennetaan palautumista ja tuottavia hetkiä. Ennen kaikkea keskiössä on yhteisöllisyyden edistäminen ja luovan ajattelun mahdollistaminen.

 

— Haluamme tuoda uudenlaista innovaatiokulttuuria Suomeen. Sosiaalinen innovaatiomme yhdistää hyvinvointia, laatua ja veitsenterävää bisneskärkeä. Tämä on ensimmäinen tämänkaltainen hanke Suomessa, jota ei ole toteutettu julkisella rahalla.

Yhteisöllisyys voimavarana ja bisneksen mahdollistajana

Maailmalla on onnistuneita esimerkkejä siitä, millainen voima aidossa yhteisöllisyydessä piilee. Petran ja Katjan mielestä verkostojen merkitys tiedostetaan maailmalla paremmin kuin Suomessa  ja auttamisen halu on luontevampaa. Israelilaisia ja suomalaisia kasvuyrittäjiä vertailtaessa erot ovat huimia: Israelissa maailmalla liitoon lähteneiden yritysten osuus on huomattavasti suurempi kuin Suomessa. Petra ja Katja mielestä Suomen ja Israelin välinen ero löytyy kulttuurista. Israelissa yhteisöllisyys asuu siellä jo valmiiksi.  

 

Tehokaksikko on kuitenkin saanut yllättyä positiivisesti. Tavoitteena oli tuoda Suomeen yhteisöllisyyttä, auttamista ja tukemista. He kuitenkin huomasivat, että sitä löytyy jo.

 

— On ollut mahtavaa saada yhteydenottoja ja projektillemme suojelijoita. Teemme yhteistyötä muun muassa Slushin ja Startup Saunan kanssa. Mukaan on lähdetty aidolla sydämellä auttamaan suomalaisia yrittäjiä. Mitä enemmän tehdään yhdessä ja mitä enemmän toisiamme autetaan, sitä paremmin yhteiseen tavoitteeseen päästään. Tavoitteena on Suomen nostaminen.

 

Petra ja Katja vannovat avoimuuden nimeen. Heidän mielestään Suomessa pelätään liikaa.

 

— Voit aidosti jeesata jotain toista, eikä se ole sinulta itseltäsi pois - se palaa jossain kohtaa takaisin. Kehottaisin jakamaan tietoa, taitoa ja kontakteja. Suomessa niistä pidetään liian tiukasti kiinni. Hyvässä lykyssä, kun autat toista ja hänen lähtiessään raketin lailla nousuun, voit päästä samassa imussa mukaan, Katja muistuttaa.

Oman startup-ohjelmansa startup

Vaikka Innovation House Finlandin kantavana visiona ovat hyvinvointi ja pehmeät arvot, konseptilla on kuitenkin tarkka bisneskehys.

 

— Olemme tarkkaan mittaroineet tavoitteet ja laskeneet, miten mukaan lähteneet toimijat hyötyvät tästä.   

 

Myös Petra ja Katja tekivät tarkan liiketoimintasuunnitelman ja kannattavuuslaskelman, jotta tietäisivät, miten hyötyisivät itse yrittäjyydestä. He käyttivät siihen OnnistuYrittäjänä.fi-palvelua.

Hyödynsimme kaikki saatavilla olevat palvelut ja laskurit, ennen kuin lähdimme viemään projektia eteenpäin. Hyvin tehty liiketoimintasuunnitelma on äärettömän tärkeää.

Kannattavuuslaskelma näytti positiiviselta, joten Työeläkeyhtiö Varmassa yhteyspäällikkönä työskennellyt Petra uskalsi tehdä hypyn täysipäiväiseksi yrittäjäksi. Vastuu ja vapaus konkretisoituvat nyt kunnolla.

 

— Nyt on aika hyödyntää kaikki ne opit, mitä olen työelämästä saanut ja kokeilla, miten omat siivet kantavat, Petra sanoo.

 

Petralla ja Katjalla on molemmilla kiipeilytausta, joten Mindsup Oy toteuttaa omaa ilosanomaansa käytännössä valloittamalla yhden vuoren vuodessa. Myös yhteistyökumppani Firstbeat on lupautunut lähtemään mukaan.

 

— Viemme yhteisöllisyyden näin pitkälle. Liikunnan ja hyvinvoinnin kautta syntyvät aidot kontaktit.

 

Ole kaukonäköinen ja ryhdy suunnittelemaan unelmiesi yritystä. Tarjoamme siihen ilmaiset ja helppokäyttöiset työkalut

Rekisteröidy ilmaiseksi!

x