[[ $root.alertMsgText ]]

Sopiva liiketila avasi oven yrittäjyyteen

Johanna Keith, kirpputoriyrittäjä, Fall In Green Oy

Yrittäjyyttä olen miettinyt pitkään. Olen pallotellut mielessäni monia eri ideoita, mutta aika ei vain ole ollut oikea. Muutama kuukausi sitten irtisanouduin analyytikon työstäni. Vakituisen työpaikan jättäminen askarrutti, mutta päätös yrittäjäksi ryhtymisestä tuntui oikealta ratkaisulta sopivan liiketilan löydyttyä.

Toimitila konkretisoi yritysidean

Eräänä päivänä olin perheeni kanssa Helsingin Viikin Prismassa, joka on lähikauppamme. Huomasin vastapäisessä talossa tyhjillään olevia liiketiloja. Sanoin miehelleni, että olisipa kiva, jos tuossa olisi lastentarvikekirpputori. Mieheni sanoi, että ”No, sinun täytyy perustaa sellainen”. Aloin miettiä, että ehkä pitäisi. Moni asia tuntui loksahtavan kohdalleen – aika, paikka ja liikeidea. Kierrättäminen on tullut lasten myötä entistä lähemmäksi ja vihreät arvot ohjaavat valintojani. Sijainti on loistava ja lähistöllä ei ole toista lastentarvikekirpputoria.

 

Pari päivää kypsyttelin ajatusta mielessäni, jonka jälkeen huomasinkin jo soittavani huoneistoja myyvälle taholle kysyäkseni tiloista. Kävi ilmi, että vuokraus saattaisi olla mahdollista.

 

Kun varmistui, että tilat voitaisiin vuokrata, päätin perustaa lastentarvikekirpputorin. Puolisoni tuella on ollut erityisen suuri merkitys. Hän sanoi, etten voi tietää mitä tapahtuu, ellen kokeile.

 

Yrityslaina oli helppo saada, sillä olin tehnyt laskelmat huolellisesti ja realistisesti. Rahoituslaskelma on tärkeä miettiä fiksusti ennen perustamista. Kannattavuuslaskelma antaa itselle kuvan siitä, miten taloudellisesti selviää.

 

Ennen työskentelin yrityskauppojen parissa. Yrittäjyydestä minulla ei ole kuitenkaan aiempaa kokemusta. Lähipiirissäni on kuitenkin paljon yrittäjiä, niin isompien firmojen perustajia kuin myös yksityisyrittäjiä. Se helpotti yrittäjäksi heittäytymistä.

Hyvä suunnittelu vie kohti toteutusta

Aloin tekemään liiketoimintasuunnitelmaa sekä rahoitus- ja kannattavuuslaskelmia. Otin yhteyttä YritysHelsinkiin, jossa minua autettiin hiomaan liiketoimintasuunnitelma kuntoon. Hain starttirahaa, joka minulle myönnettiinkin. Hain myös lainaa yrityksen perustamista varten. Yrityslaina oli helppo saada, sillä olin tehnyt laskelmat huolellisesti ja realistisesti. Rahoituslaskelma on tärkeä miettiä fiksusti ennen perustamista. Kannattavuuslaskelma antaa itselle kuvan siitä, miten taloudellisesti selviää.  

 

Asioiden selvittäminen kannattaa. Itse kilpailutin muun muassa useita eri kassajärjestelmiä. Skaala on niin laaja, että olisin tietämättömänä maksanut moninkertaisesti enemmän kuin mitä nyt.

 

Vaikeinta on ollut keskeneräisyyden sietäminen. Kun on monta pikkujuttua ja pari isompaa kesken, niistä täytyy vain valita. Itselle se on ollut hankalaa, sillä haluaisin kaiken heti valmiiksi ja täydelliseksi. Kaikkeen ei voi myöskään itse vaikuttaa.

 

Tällä hetkellä en voisi kuvitella olevani mitään muuta kuin yrittäjä. Tiedän, että tämä ei jää ainoastaan yhteen kirpputoriin. Minulla on koko ajan uusia ideoita mielessäni. Haluan haasteita ja kehittää yritystäni eteenpäin. Olen aina tottunut tekemään paljon töitä, joten siinä suhteessa yrittäjyys ei ole tuonut muutosta. On kuitenkin erilaista tehdä pitkää päivää oman yrityksensä eteen kuin toiselle.

 

Olenko itkenyt? Kyllä. Ilon kyyneleitä. Kun asiakas tulee, kiittää ja kehuu, että on ihanaa kun olen perustanut tämän paikan.

Vihreät käytännön vinkit yrittäjälle

1. Tue paikallista. Tee yhteistyötä lähistöllä olevien toimijoiden kanssa, joiden arvot kohtaavat omasi. Itselläni on yhteistyökuvio tuorepuuroja valmistavan Puurolan, luomujuomia tekevän Raikastamon ja lastenvaatemerkki Kikapin kanssa.

2. Käytä uusiutuvaa energiaa. Hiilijalanjälki pienenee, kun valitset Ekoenergia-merkillä varustetun sähkömuodon. Jos mahdollista, taita työmatkat jaloin, pyörällä tai julkisella liikenteellä.

3. Tee hankinnat kierrätettynä. Yritystä perustettaessa etsi tarvittavia huonekaluja ja tarvikkeita käytettynä netistä (Facebookin kirppisryhmät, Tori.fi, Huuto.net) sekä kierrätyskeskuksista. Erityisesti lopettavilta tai muuttavilta yrityksiltä voit saada ostettua edullisesti yrityksesi toimintaan sopivaa tavaraa – itse löysin esimerkiksi ison määrän henkareita ja kassapöydän. 

4. Huomioi ympäristövaikutukset. Jo yritysidea voi itsessään olla vihreä. Silti pienilläkin teoilla on merkitystä. Voit kehittää yrityksesi toimintatapoja ekologiseen suuntaan arjen valinnoilla – käytä myrkyttömiä puhdistusaineita, kierrätä ja lajittele jätteet oikein, vältä ruokahävikkiä..  

4. Anna vihreyden näkyä! Vaikka ekologisuus asuisi luontevasti yrityksesi toiminnassa, sitä kannattaa myös rummuttaa ulospäin. Yrityksesi brändiarvo nousee samalla kun toimit esimerkillisesti ja kerrot siitä.

 

Artikkelikuva: Henri Sinisalmi,  Bannerikuva: Anni Rautanen / @anninymous

 

Kokeile ilmaisia Onnistuyrittäjänä.fi työkaluja yritystoimintasi suunnitteluun.

Rekisteröidy!

x