[[ $root.alertMsgText ]]

Kesätyö yrittäjänä

 

Johannes Lehto, Juuso Hämäläinen & Jerko Seppälä, Jäätelökaverit

Joka vuosi keväällä tuhannet nuoret lähettävät lukemattomia hakemuksia kesätöiden toivossa. Johannes Lehto, Juuso Hämäläinen ja Jerko Seppälä eivät kuitenkaan lähettäneet ainuttakaan. Sen sijaan he selvittivät lupia ja etsivät yhteistyökumppaneita. Nyt heillä on jäätelökioski Turun Kupittaanpuiston paraatipaikalla. Aurinko polttaa paljasta ihoa ja kauppa käy vähintäänkin yhtä kuumana. Lapsilta kysyttäessä on lempimaku selkeästi smurffi, kun taas aikuiseen makuun pistaasi tuntuu sopivan paremmin.

 

 

Jäätelökaverit ovat noin kaksissakymmenissä ja tunteneet toisensa jo yläasteelta lähtien. Kysyttäessä yrittäjäksi ryhtymisestä selviää, että Johanneksen perheestä löytyy vahvaa yrittäjätaustaa. Osittain tätä kautta yhteistyökumppaniksi löytyi myös Nuvole, joka toimittaa italialaistyyppisen gelaton Jäätelökavereille ja myy sitä myös itse Turun Hansakorttelissa.

 

– Apua on saatu niin läheisiltä kuin liki tuntemattomiltakin. Esimerkiksi työntekijän palkkaamista tutkimme paljon ja saimmekin siihen lopulta kannustimia Turun kaupungilta. Nyt meitä auttaa kioskilla 18-vuotias ilopilleri Juni. Kukaan ei kuitenkaan tule antamaan valmiita vastauksia, vaan asioista pitää itse ottaa selvää, Juuso kertoo.

 

Yrittäjäksi lähteminen ei kuitenkaan Jäätelökavereita juuri pelottanut, vaan asioita kohtaan oltiin lähinnä uteliaita. Laskelmia tehtiin mielenrauhan ja yöunien turvaamiseksi ja mahdollisuuksiin uskottiin aidosti.

 

– Ei me sitä turhaan mietitty, haluttiin vain kokeilla ja loppu hyvin kaikki hyvin, tai no, ei ainakaan vielä olla rajussa velkakierteessä, Johannes nauraa.

 

Jäätelöbisnes on osaltaan myös selkeästi muuttanut kavereiden näkemystä ympäröivästä maailmasta:

 

– Kaupungilla pyöriessä tulee paljon useammin juteltua siitä, miten jonkin sieltä löytyvän jutun voisi tehdä mahdollisesti paremmin. Vallitsevia toimintamalleja tulee myös helpommin kyseenalaistettua, Jerko kertoo.

 

Liiketoiminnasta on myös opittu aivan valtavasti ja hommia tehty koko identiteetillä:

 

– Ulkona liikkuessa tulee usein hiihdeltyä Jäätelökaverit-pipo päässä ja markkinointitoimenpiteitä tulee tehtyä kuin vahingossa.

 

– Viimeksi juuri Juuso houkutteli samaisesta puistosta pitkän jonon joogaajia jäätelölle tunnin jälkeen, Jerko nauraa.

 

– Kyllä yrittäjyys näyttäytyy ehdottomasti mielenkiintoisimpana vaihtoehtona tulevaisuudessa, Juuso kuittaa.

 

Kolmikko tuntuu olevan myös täysin yhtä mieltä siitä, että toimintaa tulee jatkaa ensi kesänäkin, vaikka välissä onkin opiskelutaukoa.

 

– Miksei toinen kioskikin? Johannes miettii.

 

Jäätelökaverit näkevät yrittäjyyden myös hyvänä vaihtoehtona nuorille kesätöiden sijasta:

 

– Se on ennen muuta opettavainen kokemus. Kaikki ihmiset eivät tietenkään voi, eikä heidän tarvitsekaan olla yrittäjähenkisiä, sillä eihän yrittäminen koskaan ole aivan täysin riskitöntä. Kannattaa kuitenkin pyrkiä löytämään jokin mahdollisimman riskitön ala ja perustaa yritys esimerkiksi parin kaverin kanssa. Näin riski jakaantuu ja muilta saa tarvittavaa tsemppiä. Ainakin meillä on ollut tajuttoman kivaa ja ollaan tyytyväisiä siihen, että keksittiin tämä, kolmikko iloitsee.

x