[[ $root.alertMsgText ]]

Vision salaisuutena auktoriteettien vierastus

Antero Vartia, yrittäjä ja kansanedustaja, Mattolaituri & Löyly

Olen kasvanut yrittäjyyden malliin, sillä molemmat vanhempani olivat yrittäjiä. Hyvin paljon yrittäjyyteen on ajanut myös luonteenlaatuni. Olen hirveän utelias sen suhteen miten asioita voisi tehdä paremmin. En ole myöskään hyvä kunnioittamaan auktoriteetteja, joten en ole halunnut hakeutua toisille töihin.

Yrittäjyys on äärettömän mielenkiintoista. Kysymys on siitä, että yrittäjänä pääsee tekemään uusia juttuja ja rikkomaan olemassa olevia rakenteita. Taustalla on aina motivoiva ajatus siitä, että on vapaa tekemään itse omat ratkaisut, vaikka se on välillä vaikeaa. Töitä saa toki tehdä paljon enemmän kuin monessa muussa jutussa ja riski, että asioita tekee turhan takia, on todellinen. Samaan aikaan on kuitenkin usko siihen, että jos hoitaa työnsä hyvin, palkinto odottaa. Se on eteenpäin ajava voima.

Yrittäjän on syytä olla hyvä kahdessa asiassa: yrittäjyyteen liittyy paljon epävarmuutta, joten sen kanssa pitää osata elää. Toisekseen pitää olla hyvä ratkaisemaan ongelmia. Ei riitä, että tunnistaa ongelman vaan täytyy olla myös aitoa halua korjata asia. Yksi tehokas ratkaisukeino on tarttua puhelimeen ja kysyä neuvoa joltakulta.

Luonteita on erilaisia. Yksi on hyvin pedantti ja taitava yksityiskohtien kanssa, toinen taas kiinnostuneempi suurista linjoista. Itse olen kiinnostunut suurista kokonaisuuksista. Aivomme kuitenkin muokkautuvat ja kaikessa voi kehittyä. Jos tuntuu, ettei tästä tule mitään enkä osaa, täytyy vain tarttua toimeen. Kun vähän ajan päästä katsoo taakseen, huomaakin miten paljon paremmin on asioita tehnyt aikaisempaan verrattuna.

Yrittäjä on termi, joka kuvaa yrittäjiä suurin piirtein yhtä hyvin, kuin sana nisäkäs kuvaa ihmisten ja elefanttien eroa. Yrittäjyydestä puhuttaessa olisi syytä antaa enemmän painoarvoa sille mitä tehdään, kuinka tehdään, kuka tekee ja millä tasolla. Perinteinen yrittäjyys, jossa perustetaan samanlainen pizzeria kuin muillakin, on sekin todellista yrittäjyyttä. Itse arvostan eniten yrittäjyyttä, jossa mietitään, mitä voisi tehdä uusilla tavoilla ja nykyistä paremmin. Se ajattelu vie maailmaa eteenpäin.

Onnistuminen on minulle liian voimakas termi. Luulen, että yksi vahvuuksistani on, että olen uskaltanut tarttua toimeen. Olen tehnyt päätöksen ”mä teen tän”, ennen kuin olen alkanut miettimään, mitä ongelmia voi tulla vastaan. Löyly on tästä hyvä esimerkki. Jos olisin miettinyt ongelmia etukäteen, että tämä on liian hankalaa ja liian kallista, olisin jättänyt koko hankkeen toteuttamatta.


Jos juttua olisi lähtenyt toteuttamaan joku henkilö, joka ymmärtää rakentamisesta enemmän kuin minä ja Jasper (Pääkkönen), hän ei olisi koskaan valinnut niitä ratkaisuja, joita me olemme sinne tehneet. Nyt kun valinnat on puskettu läpi ja ne ovat näkyviä, olen varma, että investoinnit ja hankaluudet kannatti kohdata. Hyvien yrittäjien tulisikin määritellä, mitä haluaa tehdä ja puskea läpi harmaan kiven. Asioilla on tapana onnistua, kun on rohkea ja tekee töitä onnistumisen eteen.

 

Kuinka moni tiesi, miten lapsi kasvatetaan ennen kuin sai ensimmäisen lapsen? Aika harvalla on tätä kokemusta, mutta silti he onnistuvat vanhemmuudessa. Yrittäjyyttä tulisi lähestyä samalla tavalla. Kaikkea ei tarvitse aina etukäteen osata ennen kuin tarttuu toimeen. Olen aina ottanut niin ison riskin, kuin olen pystynyt ottamaan. Pienemmillä riskeillä olisin saanut elää rauhallisempaa ja henkisesti helpompaa elämää. Silloin kun kassa on tyhjänä ja tulot eivät riitä kattamaan menoja, postilaatikon kolahduskin pelottaa - sanotaan, että vasta silloin on kokenut yrittäjyyden. Haastavien vaiheiden jälkeen onnistumista osaa arvostaa aivan toisella tavalla.

Pitää olla rohkeutta tehdä poikkeuksellisia asioita. Esimerkiksi hyväntekeväisyyskampanja Movember oli pähkähullu idea, johon ei varmuudella moni olisi uskonut pelkän liiketoimintasuunnitelman perusteella. Maailma on täynnä juttuja, jotka ovat kannattavia. Jonkun pitää vain uskaltaa lähteä niitä toteuttamaan.


Aloitin torikauppiaana, jossa pääsin turvallisesta ympäristöstä koeponnistamaan asioita. En ollut huolissani virheiden tekemisestä. Olennaista oli hahmottaa tehty virhe ja välttää tekemästä samaa uudestaan. Asioita saa anteeksi. Virheiden teko sallitaan niin kauan, kun se ei ole vilpillistä tai ei yritetä huijata systeemiä. Suomessa yrityksen perustaminen on helppoa ja verottajan asiakaspalvelu on mahtava.


Yksi yrittäjän rooliani määritellyt tekijä on ollut halu rakentaa bisnes, joka toimii ilman jatkuvaa läsnäoloani ja ohjaustani. Mattolaiturin kanssa olen sellaisessa tilanteessa. Tavoitteenani on vapauttaa aikaa muihin tärkeisiin asioihin; kansanedustajuus oli sellainen juttu. Olen tiennyt pitkään, että aion politiikkaan, mutta ensin halusin saada liiketoiminnan sille mallille, että saatoin lähteä ilman, että yrityksestä täytyy luopua kokonaan.


Vaatii delegoimisen taitoa, että aika riittää ja asiat menevät eteenpäin. Odotan hartaasti sitä hetkeä, kun Löyly valmistuu, jotta voin keskittyä kansanedustajan työhöni täysillä. Stressi ja jännitys ovat tietenkin valvottaneet. Kuitenkaan sellaisia asioita, mihin ei pysty itse vaikuttamaan, ei kannata liikaa jännittää. Ongelmat taklataan yksi kerrallaan. Islannissa on lausahdus ”Þetta reddast”, kyllä tämä tästä. Ja niinhän se menee.

 

Ole kaukonäköinen ja ryhdy suunnittelemaan unelmiesi yritystä. Tarjoamme siihen ilmaiset ja helppokäyttöiset työkalut

Rekisteröidy ilmaiseksi!

 

x