[[ $root.alertMsgText ]]

Rokista omaan ravintolaan

Janne Halla, ravintoloitsija ja maahantuoja, Soil Wine Room & Soil Wine Group

Olen pienestä asti ollut rokkimies ja ajatteli­­n, että ravintola sopii rockin kanssa yhteen. Musiikki on edelleen säilynyt isona osana elämääni, vaikka ammattia siitä ei tullut.

 

Päädyin opiskelemaan restonomiksi ilman, että olin juuri edes käynyt ravintoloissa. Opiskelu vei mukanaan. Olen myös viinimestari ja pääsin hyviin ravintoloihin töihin - viineistä ei voi oppia kuin maistelemalla.

 

Vuonna 2014 perustimme Tomi Björckin ja Lari-Pekka Ikosen kanssa Soil Wine Groupin, viinien maahantuontiyrityksen. Samaan aikaan perustimme Lari-Pekan ja Matti Romppasen kanssa Soil Wine Room tapas-ravintolan. Korostankin, että täytyy olla tarkkana, kenet valitsee yhtiökumppaneikseen.

 

Ennen omaa yritystä olin töissä muun muassa ravintola Farangissa sommelierina. Töitä tehtiin yrittäjämäisesti. Piti vain myöntää, että haluan oman paikan. Kaikki on vienyt pikkuhiljaa sitä kohti.

 

Pelotti. Todella paljon. Loppupeleissä kynnys on psyykkinen. Moni olisi ehkä valmis yrittäjäksi, mutta jännitys on liian suuri. Lainarahalla eläminen on jännittävä hetki ihmisen elämässä - varsinkin kun ei ole ajatellut joutuvansa sellaiseen tilanteeseen. Itse varauduin olemaan puoli vuotta ilman palkkaa. Tein rahoitus- ja kannattavuuslaskelman sen mukaan.

 

Starttiraha on naamioitu työttömyystuki. Itse en ole eläissäni ollut työtön työnhakija, joten en saanut starttirahaa. Tein wine tasting –keikkoja toiminimelläni, joista sain onneksi hieman tuloja. Yrityksemme kautta en nostanut rahaa.

Liiketoimintasuunnitelmassa ja kannattavuuslaskelmassa kannattaa olla raa'an rehellinen

Liiketoimintasuunnitelmassa ja kannattavuuslaskelmassa kannattaa olla raa’an rehellinen, varautuen pahimpaan. Jos lähtee isosti liikkeelle, voi menettää paljon – kun taas lähtee pienestä liikkeelle, saa kaiken katettua. Liiketoimintasuunnitelma on loppujen lopuksi vain paperia. Yrittäjän täytyy pystyä mukautumaan muuttuviin tilanteisiin.

 

Sijainti, sijainti, sijainti. Se on olennaista ravintolan perustamisessa. Me emme markkinoineet ravintolaa muualla kuin somessa. Kun paikka on hyvä, sana kiertää. Meillä on 28 paikkaa, jotka ovat kaikki viikonloppuisin täynnä.

 

Ensimmäisen työntekijän palkkaaminen jännitti. Se oli iso askel. Alkuperäinen tavoite oli, että pystyisin työllistämään itseni ja yhtiökumppanit. Loppupeleissä paras fiilis tuli kuitenkin siitä, kun pystyimme palkkaamaan työntekijän. Se oli hienompaa kuin se, että pystyy elättämään itsensä. En näe itseisarvona sitä, että kaikki pitäisi tehdä itse, jotta saisi kaiken voiton käärittyä itselleen.

 

Kun homma rullaa, kannustan pitämään työtulon kohdillaan ja muistamaan henkilökohtaisen hyvinvoinnin, ettei kaikki mene yritykselle.  Yrittäjyydessä haastavaa on ollut oman ajan hallinta. Se yllätti. Aamulla aloitan työt maahantuonnin parissa ja ilta kuluu ravintolassa.

 

Tärkein asia ei ole raha. Konkreettisesti onnistumisen näkee siinä, kun asiakas lähtee ravintolasta tyytyväisenä. Viininmyynti on b2b-kauppaa, joten siinä ei loppuasiakasta näe samalla tavalla.

 

Ryhdyin yrittäjäksi, sillä halusin luoda työpaikan, jossa kaikilla on hyvä olla. Töissä ei tietenkään aina voi olla kivaa, se on utopistinen ajatus. Etenkin yrittäjäksi siirtyminen tarkoittaa enemmän vastuuta ja töitä. Koin kuitenkin, että minulla olisi annettavaa Suomen viinimarkkinoille.

Tärkeintä on miettiä, miten asiat hoitaa niin, että asiakas tulee uudelleen

Nyt itse yrittäjänä ymmärrän paremmin niitä työnantajia, joille olen työskennellyt. Ymmärrän paineen ja kuinka kaikesta täytyy olla tarkkana.

 

Pelko ei rehellisesti sanottuna ole vieläkään hellittänyt. Ravintola-ala on tuulinen. Kantavana ajatuksena on, että tätä tehdään pitkällä tähtäimellä. Yrityksistä vain 10 prosenttia on pystyssä seuraavan kymmenen vuoden kuluttua. Pikavoittoja ei ole mahdollista saada. Me tarjoamme elämyksiä. Tärkeintä on miettiä, miten asiat hoitaa niin, että asiakas tulee uudelleen.

 

Katso videolta Jannen vinkit maahantuontibisnekseen

 

Ole kaukonäköinen ja ryhdy suunnittelemaan unelmiesi yritystä

Kokeile suunnittelutyökalujamme!

 

x