[[ $root.alertMsgText ]]

Ihmeantioksidantit kävivätkin kaupaksi – Arno Latvuksen harrastus muuttui menestyneeksi ravintolisäbisnekseksi

Hankintatukku Oy on noussut 35 vuodessa Pohjoismaiden johtavaksi ravintolisävalmistajaksi. Menestyksen resepti on keskittyminen ydinosaamiseen, korostaa yrittäjäkonkari Arno Latvus.

 

Moni muistaa sen vielä hyvin. Elettiin 1980-luvun alkua, ja Suomessa alettiin hälistä seleenistä. Seleeniä ei Suomen maaperässä ole luonnostaan sellaisessa muodossa, että sitä saisi ruoasta riittävästi. Puutetta oli etenkin Pohjanmaalla.

 

Seleenin puutos aiheuttaa muun muassa sydänlihaksen rappeumaa. Niinpä jotkut söivät jopa sianrehua saadakseen riittävästi hivenainetta. Moni matkusti Ruotsiin ostamaan ihmeantioksidanttia pillerinä.

Tähän markkinarakoon iskivät kauppatieteen maisteri Arno Latvus ja eläinlääketieteen tohtori Aimo Niskanen. Pian he ottivat kolmanneksi kumppanikseen maa- ja metsätaloustieteen maisterin Pekka Salovaaran vastaamaan tuotannosta.

 

Autotallista moderniin tehtaaseen

– Aluksi valmistimme seleenipillereitä Niskasen autotallissa Espoon Lintuvaarassa. Ajattelimme hommasta olevan harrastusta iltapuhteiksi, mutta jo parissa kuukaudessa huomasimme, ettei aika riitä muuhun. Harrastelijamainen kotiteollisuus ei riittänyt täyttämään kysyntää, Arno Latvus kertoo.

 

Niinpä jo ensimmäisenä toimintavuotenaan Hankintatukku Oy hankki modernit elintarvikkeiden valmistukseen soveltuvat tehdastilat Karkkilasta. Seleenipillereiden lisäksi yritys valmisti muun muassa piitabletteja.

 

Askel askeleelta yritys kehittyi ja kasvoi. Tehtaan toinen vaihe valmistui vuonna 1988. Ensin yritys sai rajoitetut lääketehtaan oikeudet, 1990-luvun alussa uuden lääkelain myötä toimittiin jo täysillä lääketehtaan oikeuksilla. Se toi mukanaan myös kansainvälistymisen ja toiminnan monipuolistumisen.

 

Tänään Hankintatukku on yrittäjäpalkinnoin palkittu ravintolisien valmistaja. Lähes 90 ihmistä työllistävä yhtiö on alallaan Suomen johtava ja myös Pohjoismaiden suurimpia.

 

Kahdeksan tunnin työpäivä ei useinkaan riitä, mutta silti on ehdittävä myös lenkille maastoon ja nukuttava riittävästi, pitkän linjan yrittäjä Arno Latvus korostaa.

Olisko aika luoda unelmiesi yritys?

Luo ilmainen käyttäjätili ja kokeile työkalujamme!

 

Menestyksen avaimet

Asiakkaiden, yhteistyökumppaneiden ja kuluttajien luottamusta ei voi rikkoa yhtäkään kertaa. Tätä asiaa Latvus painottaa, kun tulee puhe menestyksen reseptistä.

– Yrittäjältä vaaditaan intohimoa ja palavaa halua kehittää liikeideaansa. Se vaatii paneutumista. Kahdeksan tunnin työpäivä ei useinkaan riitä, mutta silti on ehdittävä myös lenkille maastoon ja nukuttava riittävästi.

Yksi tärkeä menestyksen avain on keskittyminen ydinasioihin. Liikeidean on oltava kristallinkirkas ja sitä on kehitettävä. Omaa osaamista on syvennettävä väsymättä.

– Kurssia on myös osattava tarvittaessa muuttaa. Ydinosaamistamme on korkean jalostusasteen toiminta.

 

Teksti: Leena Filpus

Kuva: Junnu Lusa


x