[[ $root.alertMsgText ]]

Älylasiyhtiö tähyää maailmalle

Tamperelainen Brighterwave kehittää lisätyn todellisuuden älylaseja. Liiketoiminta perustuu omaan kekseliääseen lasertekniikkaan. Yhtiö suunnittelee uusia rohkeita avauksia niin kehitystyössä kuin myynnissä.

 

Kun yrittäjä Tomi Jouhti kertoo lisätyn todellisuuden laseistaan, on kuin kuuntelisi tieteiselokuvan selostusta: silmäskannausta, hologrammeja, laservaloa. Tämä kaikki on kuitenkin totta ja nykypäivää Brighterwaven yritystiloissa Tampereen teknillisessä yliopistossa.

 

- Meitä on neljä tekniikan tohtoria ja kaksi diplomi-insinööriä, ja olemme kehittäneet laserteknologiaa vuodesta 2015 ja jo sitä ennen esimerkiksi yliopistolla. Kehitämme maailman pienintä kuvantamisteknologiaa älylaseihin, Brighterwaven perustajaosakas ja hallituksen puheenjohtaja Jouhti kertoo.

 

Brighterwave kehittää, valmistuttaa ja myy AR-laseja eli lisätyn todellisuuden älylaseja kuluttajille ja ammattikäyttöön sekä lasereita biolääketieteeseen. Liiketoiminta perustuu yrityksen omaan, innovatiiviseen laserteknologiaan sekä retinan eli verkkokalvon skannausosaamiseen.

 

- Teknologiamme voidaan sijoittaa tavallisiin silmälaseihin. Nyt koko elektroniikka mahtuu käyntikorttia pienemmälle alalle. Olemme pienentämässä sitä niin, että se voidaan integroida suoraan lasien sankoihin.

 

Lasiteknologia perustuu Brighterwaven uuteen laservaloteknologiaan. Laser skannaa esimerkiksi älypuhelimesta tulevaa informaatiota hologrammin avulla silmäpohjaan. Käytännössä informaatio näkyy käyttäjän edessä virtuaalisena kuvana.

 

Brighterwaven tärkein kilpailuetu on sen omassa laserissa, joka on 90 prosenttia pienempi kuin kilpailijoiden ratkaisut. Lisäksi se on markkinoiden ainoa täysin silmälle turvallinen laser.

 

Brighterwave
Älylasiyhtiö Brighterwaren hallituksen puheenjohtaja Tomi Jouhti on tyytyväinen Kasvu Openiin, erityisesti sprarraustilaisuuksien antiin. - Seuraavaksi mietimme johtoryhmässä, miten lähdemme jalkauttamaan parhaat myynti- ja markkinointivinkit.

 

Sparrausta monelta kantilta

Tomi Jouhti edusti Brighterwavea tämänvuotisessa Kasvu Open -tapahtumasarjassa. Hän osallistui useisiin sparrauksiin ja on erittäin tyytyväinen niissä saamiinsa vinkkeihin.

 

- Myllärit (eli osallistujayrityksiä sparraavat asiantuntijat) olivat Kasvu Openin paras anti. Tapasin viitisentoista eri alan mylläriä, joten yritystoimintaa tuli katsottua monesta näkökulmasta.

 

- Koen, että liiketoimintasuunnitelmamme kehittyi eteenpäin. Seuraavaksi mietimme johtoryhmässä, miten lähdemme jalkauttamaan parhaat myynti- ja markkinointivinkit, Jouhti kertoo.

 

Ensimmäiset kuluttajille suunnatut lasit sisältävät kumppaniyrityksen kehittämää juoksusoftaa. Teollisuuden älylasit puolestaan sisältävät varastokäyttöön tarkoitettua logistiikkasoftaa, jonka avulla lasit liitetään logistiikkahallin järjestelmään.

 

- Keskustelut ovat pitkällä myös isojen autonvalmistajien ja kännykkäfirmojen kanssa. Tavoitteemme on muutaman vuoden kuluttua myydä laseja kumppaneidemme kautta miljoonille kuluttajille etupäässä Aasiassa ja Yhdysvalloissa.

 

Kuluttaja- ja teollisuuden lasien rinnalla Brighterwaven työpöydällä on toinen suunnitteluhaara: laserit biolääketieteen käyttöön, esimerkiksi mikroskooppeihin ja erilaisiin analysaattoreihin, joilla voidaan tutkia vaikkapa syöpäsoluja.

 

Teksti: Irma Capiten

Kuva: Anssi Kumpula

Brighterwave Oy

  • Kehittää AR-laseja kuluttajille ja ammattikäyttöön sekä lasereita biolääketieteeseen
  • Liiketoiminta perustuu yrityksen omaan laserteknologiaan sekä retinan skannausosaamiseen
  • Startup-yritys perustettu 2015
  • Tuotekehitys ja johto Tampereella. Tuotanto ulkoistettu alihankkijoille
  • Henkilöstömäärä: 6
  • Liikevaihtoennuste (2019) 600 000 euroa

Tomi Jouhtin vinkitkasvuyrittäjälle

1. Yritä saada tuote mahdollisimman valmiiksi ennen kuin perustat yrityksen

2. Jos haet sijoittajaa, varaa siihen aikaa. Muista, että mikään raha ei tule ilmaiseksi

3. Startup- ja kasvuyrittäminen on henkisesti erittäin vaativaa. Jos siihen ei ole intohimoa tai ei ole valmis panostamaan sataprosenttisesti, ei kannata lähteä yrittämään

4. Kaikessa menee aikaa enemmän kuin aluksi luulee. Sinnikkyyttä vaaditaan ja rutkasti


x