[[ $root.alertMsgText ]]

Onnistuvat Yrittäjät

Kuvasarja suomalaisesta yrittäjyydestä ja ihmisistä yritysten takana.

Tuomme viikoittain esiin uuden henkilökuvan ja annemme puheenvuoron yrittäjälle. 

 

Viimeisimmät tarinat:

Aimo Katajamäki, Graafinen suunnittelija ja kuvataiteilija

 

Mikä sai sinut ryhtymään yrittäjäksi ja kuinka kauan olet ollut yrittäjänä?

Olen koulutukseltani graafinen suunnittelija ja kuvataiteilija. Minulle oli alusta lähtien itsestään selvää etten tulisi työskentelemään muuten kuin itsenäisenä yrittäjänä. Aluksi toimin pitkään freelancer pohjalta ja siirryin sitten toiminimen kautta osakeyhtiö yrittäjäksi. Haluan työssäni säilyttää tietyn taiteellisen vapauden, ottaa vastaan niitä toimeksiantoja, jotka omalle käsialalleni sopii parhaiten. Raha ei missään vaiheessa ole ollut se määräävä tekijä vaan kiinnostavat toimeksiannot ja rakkaus luovaan työhön. Yrittäjänä olen toiminut jo lähes 30 vuotta.

 

Mikä on yllättänyt eniten?

Yrittäminen on helpompaa kuin olin aloittaessani ajatellut. Yrittäminen ei ole rakettitiedettä ja kun apua tarvitsee verotus- tai talousasioissa, sitä on helppo myös saada. 

 

Mitkä ovat neuvosi alkavalle yrittäjälle?

Rohkeasti vaan suuria unelmia toteuttamaan. Aina pitää muistaa huolehtia omasta työhyvinvoinnista. Näissä hommissa voi helposti polttaa itsensä loppuun kun on innostavia toimeksiantoja ja itse vastaa kaikesta muustakin yritystoimintaan liittyvästä, kirjanpidosta, yrityksen talousasioista yms., sitä tulee helposti tehtyä ympärivuorokautisia työpäiviä. Täytyy muistaa myös leväta ja ladata akkuja.

 

Mikä on parasta yrittämisessä?

Vapaus valita.

 

Missä näet yrityksesi 3 vuoden päästä?

Kolme vuotta on hyvin lyhyt aika, kun on ollut yrittäjän jo 30 vuotta. Odotan tekniikan kehitykseltä paljon uutta hyödyllistä myös omaan taidetyöskentelyyni.  En koe tekniikan kehittymistä tekoälyä yms. uhkana omalle toiminnalleni, käsityöammattien arvostus vaan entisestään kasvaa yhteiskunnan teknistymisen myötä.

 

 

Maikki Marjaniemi, Personal Trainer

Mikä sai sinut ryhtymään yrittäjäksi ja kuinka kauan olet ollut yrittäjänä?

Olen ollut yrittäjä 3,5 vuotta. Perustin toiminimen, kun ryhdyin personal traineriksi, ja reilu vuosi sitten aloin myymään verkkokursseja. Samoihin aikoihin lopetin yksilövalmennukset kuntokeskuksessa ja aloin täysipäiväiseksi verkkovalmentajaksi, ja reilu puolisen vuotta sitten laitoin osakeyhtiön pystyyn. Olen alun perin opiskellut suomen kielen maisteriksi, mutta vaikka nautinkin opiskelusta, itse ala ei oikein tuntunut kiinnostavalta. Liikunta-ala sen sijaan veti puoleensa ja vuosien saatossa tulin keränneeksi erilaisia mielenkiintoisia koulutuksia alalta. Nautin työstäni ja uskon tuotteisiini ja niiden sisältämiin oppeihin, joten haluan tavoittaa niillä mahdollisimman monta naista. Mottoni on, että autan naisia tulemaan itsevarmoiksi, vahvoiksi ja terveiksi; ja stressaamaan ruokailusta, liikunnasta ja ulkonäöstä vähemmän.

Mikä on yllättänyt yrittäjänä olemisessa?

Eniten minua on yllättänyt se, että tällainen humanistiopiskelijakin voi pärjätä bisnesmaailmassa ja jopa nauttia siitä.

Mitkä ovat neuvosi alkavalle yrittäjälle?

Palkkaa hyvä kirjanpitäjä ja kysy paljon neuvoja muilta asiantuntijoilta. Kun se on ajankohtaista, rekrytoi ihmisiä, joiden osaamiseen luotat. Jos haluaa kasvattaa omaa bisnestä, kaikkea ei voi tehdä yksin ja on opittava delegoimaan myös muille.”

 

Mikä tai mitkä asiat ovat parhaita yrittämisessä?

Yrittämisessä on parasta itsensä toteuttaminen, vapaus ja omista aikatauluista päättäminen. Digiyrittäjyydessä on hyvää myös se, että voin tehdä töitä mistä vain: voin esimerkiksi vierailla Oulun seudulla, mistä olen kotoisin tai lähteä tiimin kanssa Balille työskentelemään.

 

 

Jaakko Sorvisto, Hääkuvaaja

Mikä sai sinut ryhtymään yrittäjäksi ja kuinka kauan olet ollut yrittäjänä?

Olen toiminut yrittäjänä reilut 4 vuotta ja ajauduin yrittäjäksi hieman huomaamattani. Aloitin häiden kuvaamisen lähipiiristä, mutta ulkopuolisten kyselyiden lisääntyessä oli perustettava yritys, jotta sain laskutettua näistä keikoista edes jotain pientä. Homma lähti kuin varkain rullaamaan ja jossain vaiheessa aloin ymmärtämään, että tästä voisi kehkeytyä itselleni ammatti.

 

Mikä on yllättänyt yrittäjänä olemisessa?

Varsinaisesti mitään isompia yllätyksiä ei tule äkkiseltään mieleen, mutta tietenkin se pääsi hieman yllättämään, että helposti töitä tuli tehtyä ainakin alkuvaiheessa tosi pitkiäkin päiviä lähes huomaamattaan. Varsinkin perheelliselle yrittäjälle se tuottaa varmasti ongelmia kodin arjessa ja parisuhteessa. Nykyään käytän ”yrittäjän vapautta” mahdollisimman vähän ja pyrin työskentelemään säännöllisesti virka-aikana.

 

Mitä neuvoja antaisit aloittavalle yrittäjälle?

Kehoitan kyllä rohkeasti tarttumaan tilaisuuteen, jos omasta mielestä hyvä liikeidea on hyppysissä. Uskon, että aloittavalle yrittäjälle ei voi liikaa korostaa verkostojen merkitystä. Kannattaa myös laajentaa verkostoa ja tutustua rohkeasti muihin samalla alalla toimiviin yrittäjiin, sillä kaikilla on varmasti jotain arvokasta jaettavaa toisilleen. 

 

 

Juulia Laakso, Hammasteknikko

Mikä sai sinut ryhtymään yrittäjäksi ja kuinka kauan olet ollut yrittäjänä?

Olen ollut yrittäjänä nyt kahdeksan kuukautta. Kutsumus alalle oli niin selvä ja "valmiita" työpaikkoja ei ollut tarjolla, joten kehitin sellaisen itselleni. Tiesin, että joillekin tuotteille oli kysyntää, joten päätin ensisijaisesti keskittyä niihin.

Mikä on yllättänyt yrittäjänä olemisessa?

Tuotteilleni oli heti paljon kysyntää, enkä osannut edes kuvitella alun lähtevän näin hyvin käyntiin. 

Mitä neuvoja antaisit aloittavalle yrittäjälle?

Pitää uskoa itseensä ja omaan yritysideaan, sekä ottaa rohkeasti järkeviä riskejä. Pitää myös kartoittaa markkinatilanne ja ottaa selvää onko yritysidealle kysyntää.

Missä näet yrityksesi 3 vuoden päästä?

Näen, että teen tuotteita edelleen itsenäisesti yrittäjänä, mutta tuotevalikoimani saattaa olla laajempi. 

 

Seuraa Onnistuvat Yrittäjät -kuvasarjaa Instagramissa


x