[[ $root.alertMsgText ]]

Suomalaisen terveysteknologian uusi sukupolvi on täällä - ja kohta maailmalla

Kotimaisen terveysteknologian viennissä liikutaan jo miljardeissa euroissa per vuosi, eikä vauhti hidastu. Suomalaista osaamista ja kansainvälistä mielenkiintoa ilmentää sisustusesineeltä näyttävä Hoivaturva-seurantalaite, jonka ansiosta ikäihmiset voivat heittää holhoavat seurantarannekkeet romukoppaan.

 

Ikäihmisen olohuoneessa kököttää tavalliselta kukkatolpalta näyttävä paalu, jonka päällä tasapainoilee viherkasvi. Kun reilun metrin mittaista tolppaa vilkaisee tarkemmin, se osoittautuu tekniseksi apuvälineeksi, joka tarkkailee ikäihmisen arkea. Turvallisuusratkaisuihin erikoistuneen Seniortek-yrityksen Hoivaturva-tolppa ilmentää teveysteknologian uuden sukupolven ratkaisuja, joiden teknologia on entistä huomaamattomampaa. Hyvästi seurantarannekkeet!

 

Tolpan tekniikka on patentoitu sekä kansallisin että kansainvälisin patentein. Tutkijat ovat lähteneet yhteistyöhön. Vieraita Rovaniemellä käy esimerkiksi Kiinasta ja Japanista.


- Kyllähän ne tänne ovat löytäneet, nauraa Seniortekin toimitusjohtaja Pasi Nurmela jatkuvaa tulijoiden virtaa.

Miten tekniikka-intensiivinen Seniortek sai alkunsa?


- Minulla on tausta paperiteollisuudessa. Siinä pyöritään isojen projektien parissa. Hyvää nykyisissä tehtävissä on se, että en pelkää isoja projekteja. Tulin takaisin Rovaniemelle vuonna 1999. Meillä oli aluksi Elsec-niminen yritys, jonka myimme pois. Veljeni Sami Nurmela oli toiminut pitkään turvatekniikan asentajana. Yrityksen idea lähti oikeastaan kritiikistä vallitseviin järjestelmiin.

Yhteiskunnat kaikkialla maailmassa vanhenevat. Seniortekin toimitusjohtaja Pasi Nurmela (vas.) näkee yhden poikkeuksen: ruotsalaiset tulevat vanhenemiskysymyksessä tunnin perässä. Kukkatolpan muotoisen Hoivaturvan oikealla puolella tekninen johtaja Sami Nurmela.

 

Kansainvälistä kiinnostusta

Terveysteknologian alalla tapahtuu paljon. Viennin arvo oli jo vuonna 2015 jo 1,92 miljardia euroa. Terveysteknologian liiton toimitusjohtaja Saara Hassinen odottelee vuoden 2016 lukuja, mutta uskoo kasvun jatkuvan. Terveysteknologia on muutaman vuoden ajan ollut Suomen suurin korkean teknologian vientiala.

Esimerkiksi Oulussa on Nokian teknologiatausta ja teknologiaosaajat tekevät tiivistä yhteistyötä yliopistollisen keskussairaalan kanssa. Terveysteknologian vahvinta aluetta on pääkaupunkiseutu, mutta myös Turussa ja Tampereella on paljon osaamista ja yritystoimintaa. Tekninen luovuus kukkii monissa startup-yrityksissä, joiden tosin toivotaan kasvavan nykyisestä kuosista.

Suomen terveysteknologia ei ole vain pienten ja kotimaisten yritysten aluetta, siitä ovat kiinnostuneita myös kansainväliset suuryritykset. Suomalainen alan osaaminen sai ison tunnustuksen jo viime vuosikymmenen alkupuolella, kun yhdysvaltalaisjätti General Electric osti Instrumentariumin.

Toissa vuonna samaan konserniin kuuluva GE Healthcare ilmoitti siirtävänsä lääketieteen tiedonsiirtoteknologian kehitystyön Suomeen. Yli sadassa maassa toimiva PerkinElmer omistaa turkulaisen Wallacin.

 

Syksyllä 2016 puheenaihe oli IBM, joka alkaa kehittää tekoälyä terveydenhuollon tarpeisiin yhteistyössä Tekesin kanssa. Watson-tekoälyä aiotaan käyttää esimerkiksi Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirissä HUS:ssa.

Terveysteknologian vienti kasvaa, kertoo Terveysteknologian liiton toimitusjohtaja Saara Hassinen.

Liiketoimintaa ja tutkimusta

Erityyppisiä tuotteita tai palveluja on vastaanottamassa hyvin toisenlainen käyttäjäkunta, kuin mitä oli sodan käynyt sukupolvi. Suuret ikäluokat ovat koulutetumpia ja vauraampia, ja siksi ne ovat terveysteknologian käyttäjinä enemmän tieteeseen ja tekniikkaan uskovia. 

 

Seniortekin Hoivaturva näyttää ihan tavalliselta runsaan metrin korkuiselta kukkatolpalta. Kukan alla on hieman erilainen tolppa, jonka tekniikka tarkkailee huomaamattomasti ikääntyneiden tai muuta huomiota tarvitsevien elämää. Tekniikan huomaamattomuus ja piilottaminen ovat olennaista uuden polven laitteissa.


Turvallisesta kodista ja sen asukkaasta on tullut Seniortekille liiketoiminnan lisäksi monipuolinen tutkimuskohde. Mukaan on lähtenyt kahdeksan professoria, joista yksi on ruotsalaisen Uumajan yliopiston tietojenkäsittelytieteen professori Patrik Eklund.

Seniortekissa syntyy runsaasti dataa siitä, miten arkinen elämä asukkaan kannalta kodeissa sujuu. Ikääntyneiden ihmisten kaatumisesta syntyy vuosittain isot tappiot, puhumattakaan pitkän sairastamisen aiheuttamista fyysisistä ja henkisistä ongelmista.

Varsinkin aikaisemmin kaatuminen ja lonkkamurtuma olivat vaihe, josta oli vaikea kuntoutua.


Eklund laskee, että kaatumisiin liittyvissä tapaturmissa yli 65-vuotiailla hoitokustannukset ovat yli 6 prosenttia kokonaisuudesta. Kuolemaan johtaneista tapaturmista 17 prosenttia tulee kaatumisista - enemmän kuin liikennekuolemista.


Erilaisia kokeiluja Seniortekin järjestelmistä on meneillään pohjoisessa Suomessa. Esimerkiksi Ikäihmisten kärkihankkeessa on mukana joka kunnassa viisi kotia, ja hankkeeseen kuuluvat esimerkiksi etälääkäripalvelut, posti, kaupat ja muut peruspalvelut.


Suurimmalla osalla ikääntyneistä koti on mieluisin paikka asua. Seniortekin järjestelmiä on käytössä myös erilaisissa hoitolaitoksissa. Järjestelmiä on käytössä kaikkiaan 5 000.

Seniortekin tekniikka pyrkii piiloon. Käyttäjä ei tarvitse ranneketta, jonka moni kokee häiriöksi.

Faktoja

Terveysteknologia Suomessa
* Kokonaisliikevaihto n. 2 mrd. euroa.
* Merkittävin vientimaa Yhdysvallat.
* Suomen suurin huipputeknologian vientiala jo muutaman vuoden ajan.

Terveysteknologiasektoriin luetaan kuuluvaksi yrityksiä eri osa-alueilta (muun muassa digitaalinen terveydenhuolto, mittaaminen, kuvantaminen, logistiikka, hoito ja kuntoutus, puhtaus).

 

Seniortek

  • Tuottaa erilaisia turvallisuusratkaisuja palveluasumiseen, kotona asuville, oppimisympäristöihin ja päiväkoteihin.
  • Perustettu 2015.
  • Liikevaihto 2 milj. euroa.
  • Omistus: Pasi ja Sami Nurmela, 90 prosenttia yhtiöstä.
  • Patentit: 16 kappaletta.
  • Kaikki patentit ovat menetelmäpatentteja, joten mitään laitteita ei valmisteta vientimaihin. Ne sisältävät suurten kansainvälisten toimittajien laitteita sekä huollon ja ylläpitoverkoston.

 

Teksti: Tiina Huokuna

Kuvat: Jani Kärppä ja Junnu Lusa

Olisko vihdoin aika luoda unelmiesi yritys?

Luo ilmainen käyttäjätili ja kokeile työkalujamme!


x