[[ $root.alertMsgText ]]

Toiminimen perustaminen

Kiinnostaako toiminimen perustaminen, mutta mietit vielä, onko juuri nyt sopiva aika? Olet sitten unelmoinut yrittäjyydestä jo pitkään, tai juuri innostunut yrittäjyydestä ja haluat työskennellä omassa unelma-ammatissasi, tartu toimeen.
Paras hetki perustaa yritys on tänään.

 

Liity palveluun ja kokeile ilmaisia työkalujamme!

Luo käyttäjätili

Tämä sivu on osa kokonaisuutta, joka kohdistuu toiminimen perustamisesta kiinnostuneille. Tutustumalla muihinkin artikkeleihin saat paremman kuvan toiminimen toiminnan aloittamisesta.

Toiminimen perustaminen

Toiminimi on yritysmuodoista kevyin, helpoin ja edullisin vaihtoehto. Se sopii parhaiten aloittavalle pienyrittäjälle sekä päivätyön ohessa tehtävää sivutoimista työtä eli tuttavallisemmin lisätienestiä varten.

Paperihommatkaan eivät pääse ahdistamaan, sillä toiminimen perustaminen ei edellytä erillisiä perustamisasiakirjoja, minimipääomaa tai muitakaan muodollisuuksia.

 

Toiminimen perustaminen hoituu kätevästi perustamisilmoituksella kaupparekisteriin ja Verohallintoon, minkä jälkeen peritään 110€:n rekisteröintimaksu. Kaiken kaikkiaan perustamistoimenpiteisiin kuluu aikaa vain muutama tunti. Helppoa, eikö?

                                                                  Toiminimen edut:

HELPPOUS

Toiminimen perustaminen on edullista, vaivatonta ja vikkelää 

MONI-

PUOLISUUS

Sopii aloittavalle pienyrittäjälle ja lisätulon hankintaan

EDULLISUUS

Et joudu

maksamaan ALVeja jos tilikauden tulot alittavat 10 000€

VAPAUS

Mahdollisuus työskennellä vapaasti ja päättää asioista itse 

 

Vuosittain yli 20 000 ihmistä yhdistää unelmansa ja arkensa unelma-arjeksi – toiminimelliseksi yrittäjyydeksi, jossa saa työskennellä juuri sen alan hommissa, mikä kiinnostaa kaikkein eniten ja olla oma pomonsa.

Vapaus – vastuu – uskallus – onnistuminen

Yrittäjyyteen kuuluu tietynlainen vapaus; vapaus olla oman itsensä herra ja kehittää toimintaansa itsenäisesti haluamallaan tavalla. Vapauden varjopuoli on luonnollisesti vastuu ja epävarmuus. Se on ihan normaalia ja kuuluu asiaan – ovathan kaikki suuretkin yritykset joskus aloittaneet pienesti, kuten vaikkapa vuonna 1970 perustettu Ponsse.

Tuolloin metsäkoneyrittäjä Einari Vidgrénin oli rakennettava työkoneensa itse, sillä toisten valmistamat mallit eivät erinomaisista lupailuista huolimatta kovassa työssä ja käytössä kestäneet. Syntyi Ponsse, joka on tänä päivänä yksi maailman johtavimpia metsäkonevalmistajia.

Onko yrityksesi seuraava menestystarina?

Yrittäjän vastuu

Yksityinen elinkeinonharjoittaja vastaa yrityksensä taloudellisista sitoumuksista, sopimuksista ja kaikesta liiketoiminnasta omalla nimellään ja henkilökohtaisella omaisuudellaan. Hänellä on myös päätäntävalta ja hän määrää yrityksen suunnan.

 

Yrittäjä ei voi nostaa palkkaa yrityksestä, mutta hän voi ottaa varoja käyttöönsä yksityisottoina, kunhan ne eivät ylitä yrityksen omaa pääomaa. Toiminimellisellä yrittäjällä on myös kirjanpitovelvollisuus, joka on yrityksen koosta riippuen joko yksin- tai kaksinkertainen.

Kuka voi perustaa toiminimen?

Toiminimen voi perustaa Euroopan talousalueella asuva henkilö. Myös alle 18-vuotias henkilö voi toimia liikkeen- tai ammatinharjoittajana huoltajan tai edunvalvojan suostumuksella.

 

Toiminimi rekisteröidään Y3-lomakkeella. Malttamattomimmat voivat aloittaa yritystoiminnan jo heti perustamisilmoituksen lähettämisen jälkeen, jos kyseessä ei ole luvanvarainen elinkeino tai jos yrittäjä ei hae starttirahaa. Y-tunnus toimitetaan postitse jo muutaman arkipäivän kuluessa.

 

Toiminimen perustaminen yhdessä puolison kanssa

Vaikka nimi saattaakin hämätä, liiketoimintaa voidaan harjoittaa yksityisenä elinkeinonharjoittajana myös yhdessä puolison kanssa. Toiminimi rekisteröidään kuitenkin aina vain toisen nimiin, vaikka puolisot perustaisivatkin toiminimen yhdessä. 

Mikäli puolisoista vain toinen perustaa toiminimen yksin, vaikuttaa se puolisoista molempiin ajallisesti: perheen veroilmoitukset saapuvat yhtä aikaa syksyllä.

Toiminimiyrittäjät jaetaan ammatin- ja liikkeenharjoittajiin

Ammatinharjoittaja työskentelee yleensä itsenäisesti ja monesti myös ilman pysyvää toimipaikkaa, ja hänellä on oikeus pitää yksinkertaista kirjanpitoa.

 

Liikkeenharjoittaja sen sijaan on yrittäjä, jolla yleensä on käytössään pysyvä liiketila. Hänellä saattaa myös olla palkattuna vierasta työvoimaa. Liikkeenharjoittaja on velvollinen pitämään kaksinkertaista kirjanpitoa.

 

Toiminimen verotus

Toiminimen tuloja verotetaan elinkeinoharjoittajan pääoma- ja ansiotuloina. Pääomatulo lasketaan siten, että lasket toiminimesi edellisen vuoden nettovarallisuuden eli vähennät varoista velat. Oletetaan nettovarallisuuden olevan vaikka 50 000 €, jolloin lasket varallisuudesta 20 %. Eli tässä esimerkissä saamme summaksi 10 000 €.

 

Tuo summa katsotaan tämänvuotisista tuloistasi pääomatuloksi, jota verotetaan 30 prosentin mukaan. Jos toiminimesi varallisuus on kehittynyt niin hyvin, että pääomatuloksi katsottava tulo-osuus ylittää 30 000 €, vero nousee 33 prosenttiin.Lue verotuksesta lisää täältä.

 

Yrityksen suunnittelu ennen perustamista

Liiketoiminnan suunnittelun ja käynnistämisen ei tarvitse olla vaikeaa. Aloita se esimerkiksi nopealla ja helppokäyttöisellä startup maailmasta tutulla Business Model Canvas-työkalulla. Vaihtoehtoisesti voit ryhtyä hahmottelemaan tulevaa yritystäsi perinteisemmän liiketoimintasuunnitelman avulla, jonka valmis ja huolellisesti täytetty versio on yhtenä vaatimuksena starttirahan saamiselle.

 

Tiedätkö miten saat starttirahaa toiminimellesi?

Liity palveluumme ja varaa aika ilmaiseen starttiraha-neuvontaan tästä!

Luo käyttäjätili


x