[[ $root.alertMsgText ]]

Yrittäjä ja ensimmäinen työntekijä

Janne Isosävi, Palkkaus.fi

 

Yrityksen kasvaessa yrittäjä on positiivisen ongelman edessä: tarvitaan lisää käsiä yrityksen pyörittämiseen ja asiakkaiden palvelemiseen! Työntekijää palkatessaan kannattaa muistaa pari asiaa, niin homma onnistuu tyylikkäästi. Listaan tässä muutamia käytännön vinkkejä, joista pitäisi olla apua.

Rekrytointi

Usein ensimmäinen työntekijä löytyy omien verkostojen ja kontaktien kautta, tai jo aikaisemmin vaikkapa kesätöissä ollut halutaan palkata yrityksen palkkalistoille. Pieni yritys ei pysty ostamaan minkään rekrytointikonsultin palveluita ja työpaikkailmoituksia välittävät portaalipalvelutkin ovat usein aivan liian kalliita. Rekrytointiin kannattaa suhtautua vakavasti ja varata sille riittävästi aikaa omasta kalenteristasi.

 

 1. Kannattaa ensimmäiseksi hahmottaa itselleen, minkälaista tekijää on hakemassa. Kirjoita lyhyt kuvaus työtehtävästä, mitä hakijalta edellytetään ja mitä tarjoatte tekijälle. Tämä kuulostaa itsestään selvältä, mutta kuvauksen laittaminen paperille selkiyttää asian itsellekin, ja siitä on silloin myös helpompi kertoa muille.
 2. Työpaikkailmoituksen tekemiseen voi käyttää valmiita palveluita, joilla voi hallita työhakemuksia ja jopa julkaista hakemuksen verkossa. Olen itse käyttänyt Workable-palvelua, joka on edullinen ja sopii hyvin pienellekin yritykselle. Palvelulla on helppo tehdä selkeä työpaikkailmoitussivu, josta voi lähettää työhakemuksen parilla napin painalluksella. Näet ihmisten lähettämät työhakemukset palvelun kautta kootusti ja heille on helppo myös vastata palvelun kautta. Työpaikkasivua voi linkittää mihin vain verkossa, jolloin rekryprosessin hallinta onnistuu yhdellä ilmoituksella, eikä tarvitse tehdä joka paikkaan erilaista ilmoitusta. Esimerkiksi: tässä näet hakemuksen, jolla etsimme Palkkaus.fi:hin myyntineuvottelijaa.
 3. Kannattaa lähettää työpaikkailmoitus kaikille tutuille, joilla voi olla ko. tehtävään sopivia kontakteja ja jakaa ilmoitus kaikissa mahdollisissa yrityksen omissa kanavissa (sosiaalinen media jne.).
 4. Varmista, että työpaikkailmoituksesi näkyy mahdollisimman laajasti ilmaisilla foorumeilla (kuten TE-palveluiden Mol.fi-palvelu). Workable lähettää automaattisesti ilmoituksen useille foorumeille, sitäkin kannattaa hyödyntää.
 5. LinkedIn-verkkopalvelu on monilla toimialoilla suosittu palvelu. Linkedin Recruiterilla työnantaja voi hyödyntää LinkedIniä rekrytoinnissa. Se maksaa muutaman satasen per työpaikkailmoitus ja voi olla järkevä investointi, jos etsit esim. IT-alan osaajaa.

 

En ole itse koskaan käyttänyt mitään perinteisen median kanavaa (lehdet jne.), enkä oikein usko, että se on nykypäivänä kustannustehokasta oikein kenellekään.

 

Hyviin hakijoihin kannattaa olla yhteydessä nopeasti, haastatella pian ja toimia muutenkin ripeästi, jotta ei ainakaan itse hidastelemalla menetä heitä jollekin toiselle. Hakijoilta kannattaa pyytää suosittelijoita ja suosittelijoiden kanssa kannattaa ehdottomasti myös jutella, kun on löytänyt potentiaalisia kandidaatteja, ja varsinkin ennen työtarjouksen tekemistä.

 

Itse työnhakijana arvostaisin kovasti, jos yritys jaksaa vastata myös niille, jotka eivät ole tulleet valituiksi. Muutenkin tapauksessa kannattaa aina jättää hyvä kuva yrityksestä kaikille paikkaa hakeneille, koska maineesi työnantajana on osin myös rekrytointiprosessin antaman kuvan varassa. Usein tällä kyseisellä kerralla valitsematta jääneet kandidaatit saattavat olla sinulle se paras rekrytointiryhmä seuraavalla kerralla.

 

Työsopimus

Työsopimus kannattaa aina tehdä kirjallisena, niin ei jää kummallekaan osapuolelle epäselvyyksiä. Täältä löydät lisää tietoa työsopimuksesta ja tämän linkin kautta voit ladata Word-tiedostona työsopimuspohjan.

Lain vaatimat asiat työnantajalta

Ensimmäinen työntekijä tuo yritykselle uusia vastuita, jotka kannattaa hoitaa heti kuntoon:

 

 1. Työnantajarekisteriin ilmoittautuminen:  Kun alat maksaa palkkoja, sinun pitää ilmoittaa yrityksesi Verohallinnon työnantajarekisteriin.
 2. Työtapaturmavakuutus: työnantajan pitää vakuuttaa työntekijänsä, jos maksaa palkkoja vuodessa yhteensä yli 1200 euroa. Huomaa: tapaturmavakuutus pitää olla voimassa ennen työn aloittamista!
 3. TyEL-sopimus: työeläkemaksut hoidetaan työnantajan ottaman TyEL-sopimuksen kautta työeläkeyhtiöön.
 4. Työterveyshuolto: työnantajan pitää tarjota työterveyshuolto. Sen voi ostaa joko kunnalliselta puolelta tai joltain yksityiseltä tarjoajalta. Työterveyshuollon hoitamiseen vinkit löytyvät täältä.

 

Työn aloittaminen

Työntekijällä ja työnantajalla on lain mukaan molemmilla velvoitteita. Kannattaa käydä työntekijän kanssa yhdessä läpi työnantajan vastuulla olevat asiat ja myös työntekijän velvollisuudet (varsinkin jos on kyse nuoresta työntekijästä). Velvollisuudet perustuvat ihan arkijärkeen, mutta on syytä itsekin työnantajana ne kerrata ja miettiä, onko kyseisessä työssä jotain, mitä pitäisi erikseen huomioida uuden työntekijän kohdalla.

 

Ennen kuin työntekijä aloittaa, varmista, että olet ottanut yrityksellesi lakisääteisen työtapaturmavakuutuksen (Palkkaus.fi:n kautta saat helposti Ifin vakuutuksen). Samalla saat automaattisesti myös ryhmähenkivakuutuksen, joka kattaa kaikki työntekijäsi.

Palkanlaskenta ja palkan maksaminen

Palkka maksetaan yleensä työntekijälle yleensä kuukausittain. Prosessin hoitamiseen on olemassa monia tapoja, mutta tärkeintä olisi löytää itselle sopiva tapa, jonka kustannus ja ajankäyttö ovat itselle sopivat. Yrittäjän ei kannata käyttää aikaansa byrokratiaan, vaan varsinaiseen liiketoimintaan.

 

Varma, Nordea ja If tarjoavat OnnistuYrittäjä.fi:n kautta pienen yrityksen palkanmaksuun Palkkaus.fi-palvelua. Sillä yrittäjä voi helposti hoitaa palkanmaksun ja siihen liittyvät velvoitteet yhdestä paikasta. Palvelulla voi ottaa tarvittavat vakuutukset, TyELin, hoitaa sivukulut ja ilmoitukset ilman vaivaa ja erillisiä maksuja.

 

Kirjaudu palveluun, tee käyttäjätili yrityksellesi ja olet valmis maksamaan palkkoja. Näin maksat ensimmäisen palkan Palkkaus.fi:llä:

 

 1. Täytä yrityksesi työeläkesopimuksen (TyEL) tiedot tai ota Varman TyEL käyttöösi.
 2. Lisää työntekijä palveluun. Tarvitset häneltä verokortin tiedot ja tilinumeron.
 3. Laske työntekijän palkka palkkalaskurilla
 4. Maksa kaikki yhdellä verkkopankkimaksulla
 5. Palkkaus.fi hoitaa loput!

 

Palvelu näyttää, mitä sivukuluja palkasta tulee ja miltä työntekijän palkkalaskelma näyttää. Työntekijälle lähtee automaattisesti nettopalkka tilille ja palkkalaskelma sähköpostilla. Kirjanpitäjällesi tehdään kuukausittain raportti palkanmaksuista kirjanpitoa varten. Kaikki palkasta tulevat sivukulut ja viranomaisten ilmoitukset (mm. verottajan kuukausi-ilmoitukset ja vuosi-ilmoitukset) hoituvat automaattisesti, eikä sinun tarvitse niitä miettiä.

 

Palkkaus.fi:n käytöstä maksat vain palkanmaksun yhteydessä. Palvelumaksu on 1% palkkasummasta, minimissään 4 euroa mutta ei koskaan yli 10 euroa.

Seuraavan työntekijän palkkaaminen

Kun olet ensimmäisen työntekijän osalta laittanut perusasiat kuntoon yrityksellesi, niin seuraavan työntekijän palkkaaminen on helppoa. Voit keskittyä etsimään hyvän tekijän ja kasvattamaan myyntiä!

 

Hyödyllisiä linkkejä

Työsopimus: mitä pitää tietää?

Työsopimuspohja (.docx)

Sivukulut työnantajalle ja työntekijälle

Työntekijän eläke (TyEL)

Tapaturmavakuutus

Työnantajarekisteri

Näin Palkkaus.fi toimii

 

Palkkaus.fi

Palkkaus.fi on pienyrityksen, yhdistyksen ja kotitalouden palkanlaskentaohjelma, jolla voit helposti hoitaa kaiken työsuhteeseen ja palkanmaksuun liittyvän verkossa. Palkka, sivukulut ja viranomaisten ilmoitukset hoituvat automaattisesti yhdellä verkkopankkimaksulla ilman opettelua. Visiomme on, että kuka vain Suomessa voi olla työnantaja helposti ja työtä voi tehdä ilman paperisotaa! Käytetään aika oikeaan työhön eikä byrokratiaan!

 

Kun sinulla on kysymyksiä työntekijän palkkaamiseen liittyen, niin laita viestiä asiakaspalveluumme: aspa@palkkaus.fi – autamme sinua!

 

Jannesta:

Janne Isosävi on Palkkaus.fi-palvelun perustajia ja vastaa yrityksen viestinnästä ja markkinoinnista.  Palkkaus.fi perustettiin, koska Janne kyllästyi siihen, miten vaikeaa oli maksaa palkkaa lastenhoitajalle. Kenenkään ei pitäisi käyttää aikaansa palkanlaskennan koukeroiden opetteluun!


x