[[ $root.alertMsgText ]]

Yrittäjä, näin valitset itsellesi sopivan tilitoimiston

Olet perustanut yrityksen, mutta hetkinen. Kuka hoitaa kirjanpidon? Onneksi ihan kaikkea ei tarvitse tehdä itse. Pidä tämä muistilista mielessä, kun lähdet metsästämään sitä oikeaa – nimittäin pätevää kirjanpitäjää.

Tämä sivu on osa talouskokonaisuutta, jonka tarkoituksena on opastaa yrittäjää huolehtimaan yrityksensä taloudesta. Lukemalla kokonaisuuden muut artikkelit saat paremman kuvan talouden hoidosta. 

 

Olit sitten vasta-alkaja tai pitkän linjan tekijä, yrityksen kirjanpito vie sinulta pahimmillaan tuntikaupalla aikaa, jonka voisit yhtä hyvin käyttää asiakastyöhön tai liiketoiminnan sparraamiseen. Miksi lisätä omaan työkuormaan jotakin, jonka voisit ulkoistaa ammattilaiselle? Selvitä näiden neljän vinkin avulla, miten valitset juuri sinulle parhaiten sopivan tilitoimiston.

       1. TILITOIMISTO VAI KLT-TUTKINNOLLINEN KIRJANPITÄJÄ?

Yrittäjän tulee päättää, haluatko yksilöllisemmän palvelun kirjanpitäjältä, vai rekisteröityykö tilitoimiston asiakaslistaan. Taloushallintoliitto valvoo, että auktorisoidusta tilitoimistosta löytyy ainakin yksi vastuuhenkilö, joka on suorittanut KLT-tutkinnon. KLT-tutkinto on arvostettu kirjanpito- ja laskutusalan tutkinto, joka vaatii pohjalle riittävän kaupallisen koulutuksen sekä usean vuoden käytännön kokemuksen.

 

2. ÄLÄ TUIJOTA PELKKÄÄ HINTALAPPUA

Jos jokin on liian halpaa ollakseen hyvää, se luultavasti onkin. Yrittäjällä on paljon menoja, jotka halutaan pitää kurissa, mutta kirjanpito on yksi niistä asioista vakuutusten ja luonastaukojen kanssa, joista ei kannata tinkiä liikaa. Summa voi lopulta kostautua moninkertaisena takaisin, vaikka valinnan olisi alunperin tehnyt halvimman hinnan perusteella. Toki kalleinkaan vaihtoehto ei takaa laatua ja yrittäjän täytyykin olla tarkkana hinta-laatusuhteen kanssa. Tilitoimistot kannattaa siis kilpailuttaa ja huomioida, onko kyseessä kiinteä- vai tuntiperusteinen laskutus sekä mitkä palvelut sisältyvät hintaan.

Kun pyydät tarjouksia tilitoimistoilta, mieti, millaista palvelukokonaisuutta yrityksesi tarvitsee. Näin tilitoimistot osaavat räätälöidä tarjouksen ja vertailu helpottuu. Nykyaikana kannattaa valita sähköistä kirjanpitoa tarjoava tilitoimisto.

Yksi huomionarvoinen seikka on tilitoimistoon mahdollisesti kertynyt asiantuntijuus ja kokemus yrityksesi toimialalta. Se voi olla suuri etu palveluiden tehokkuudessa tuoden säästöjä pitkällä aikatähtäimellä.

 

3. KOHTAAVAT KEMIAT

Kirjanpito ei ole pelkkää numeroiden ja Excelin pyörittelyä, vaan parhaimmillaan pitkäaikainen vuorovaikutussuhde. Tilitoimistoa ei ole mieluisaa vaihtaa tiheään tahtiin. Siksi kannattaa jo aluksi ottaa selville, kohtaavatko ajatuksenne ja oletteko samalla aaltopituudella kirjanpitäjäsi kanssa. Tämä selviää vain keskustelemalla ja tunnustelemalla, kuinka kommunikointi yrityksen ja tilitoimistokandidaatin välillä toimii. Pohdi etukäteen, millaisia toiveita sinulla on tulevaisuudessa tilitoimiston suhteen: kaipaatko myös sparrausta ja neuvoja liiketoimintasi kehittämiseen? Vertaa tilitoimiston palvelulupauksia omiin odotuksiisi ja tarpeisiisi.

 

4. KUUNTELE PIKKULINTUJEN LAULUA

Usein monen suun kautta kulkevan tiedon seurauksena on rikkinäinen radio. Jos kuitenkin kuulet hyviä, kokemukseen perustuvia huhuja tietystä kirjanpitäjästä, luultavasti kyseessä on asiansa osaava ammattilainen. Silloin kun yrittäjä on ulkoistanut kirjanpitonsa, luotettavuus ja sujuvuus on tärkeää. Vaikka lähettelisit tarjouspyyntöjä Googlen kautta löytyneisiin tilitoimistoihin, kannattaa asiaa tiedustella myös verkostoistasi. Jos tuttusi hehkuttaa tilitoimistoa kokemuksensa äänellä, luultavasti haluat pyytää myös kyseiseltä toimistolta tarjouksen. Kannattaa myös kysyä pankiltasi asiantuntevista tilitoimistoista.

 

Aloita liikeideasi suunnittelu BMC-työkalumme avulla!

Luo ilmainen käyttäjätili ja kokeile


x