[[ $root.alertMsgText ]]

YEL-Työtulo ja aloittava yrittäjä

YEL-vakuutuksen työtulon ja maksujen pienentäminen voi tuntua houkuttelevalta, mutta kannattaako se pidemmän päälle?

Työtulon laskeminen

Aloittava yrittäjä elää usein melko lailla kädestä suuhun. Rahareikiä on alussa paljon, eikä ylimääräistä rahaa juuri jää. Silloin haluaa helposti nipistää kustannuksia edes jostain. Usein ensimmäisenä tulilinjalla on tällöin YEL-vakuutuksen taso, sillä YEL-vakuutusmaksut eivät ole mikään pieni osa yrittäjätoiminnan kustannuksia. Mutta moniko yrittäjä tiedostaa, että tämä työtulon pienentäminen on samalla päätös pienentää omaa sosiaaliturvaa?

 

YEL-vakuutushan on nimensä mukaisesti vakuutus, jolla varaudutaan henkilökohtaisia sosiaalisia riskejä vastaan. Näitä ovat sairastuminen/työkyvyttömyys, työttömyys, perheenhuoltajan kuolema sekä pitkäikäisyys. Tämänlaisen riskin toteutuminen aiheuttaa sen, ettei yrittäjätoimintaa pysty enää harjoittamaan ollenkaan, tai ainakaan samassa laajuudessa kuin ennen. Yrittäjä ei itse juuri voi vaikuttaa sellaisiin riskeihin kuin suhdanteiden vaihteluun, väestömuutoksiin tai esimerkiksi alihankkijana tilaajan konkurssiin. Sosiaalisiin riskeihin voi kuitenkin varautua pitämällä YEL-työtulonsa oikealla tasolla, sillä YEL-työtulo on yrittäjän kaiken sosiaaliturvan perusta.

Työtulon määrittely aloittavana yrittäjänä

On normaalia, että YEL-työtulo pidetään alkuvaiheessa melko pienenä. Olisi kuitenkin tärkeää, että työtulon taso nostettaisiin mahdollisimman pian oikealle tasolle, jotta sosiaaliturva ei jäisi liian pieneksi, jos joku yllämainituista riskeistä toteutuu. Oikea työtulo on loppupeleissä melko helppo määrittää. Kysy itseltäsi seuraava kysymys: "Mikä olisi oikea palkka yhtä ammattitaitoiselle työntekijälle tästä työstä, jota minä nyt teen?" ja aseta työtulosi tuolle tasolle. Jos tuntuu, että työtulosi ei tällä hetkellä vastaa tuota tasoa, voit muuttaa työtuloa helposti verkossa tai puhelimitse. Huomaa kuitenkin, että muutos kannattaa tehdä mahdollisimman pian, sillä työtuloa ei voi muuttaa takautuvasti. Tämän sivun laskimen avulla näet, kuinka merkittävä parannus sosiaaliturvaasi tulee kun asetat työtulosi oikealle tasolle. Työtulon määrittelyssä voit käyttää apunasi myös Eläketurvakeskuksen työtulo-opasta, josta löydät tietoa ja suosituksia mm. oman alasi palkoista sopivasta työtulosta.

 

Usein ajatellaan, ettei kuitenkaan mitään satu, eikä epäonni osu kohdalle. Mitä jos jotain työkykyyn vaikuttavaa kuitenkin tapahtuu? Millä sitten elää ja tulee toimeen? Onko sosiaaliturvan taso todellakin se ensimmäinen nipistyksen kohde, jonka haluaa tehdä, kun haluaa säästää yrittäjätoiminnan kuluista? Onko yrittäjätoiminta ylipäätänsä terveellä ja kannattavalla pohjalla, jos joutuu säästämään riittävään sosiaaliturvaan liittyvistä kustannuksista?

Artikkelin kirjoittaja Mikko Metsäruusi on eläkevakuuttamisen lakiasiantuntija, rumpali ja jalkapallon suuri ystävä.


x