[[ $root.alertMsgText ]]

Yrittäjän työttömyysturva

Myös yrittäjä tarvitsee työttömyysturvaa – ja on oikeutettu siihen. Liittyminen työttömyyskassaan antaa yrittäjälle mahdollisuuden ansiosidonnaiseen päivärahaan.

Turvaa yrittäjän työttömyyskassasta

Siirtyminen palkansaajasta yrittäjäksi tapahtuu usein vasta pitkällisen harkinnan ja riskien puntaroinnin jälkeen.Siirtymävaiheessa tuoreella yrittäjällä on melkoinen määrä paperitöitä, viranomaiskontakteja ja varsinaisen liiketoiminnan käynnistämiseen liittyviä töitä tehtävänään. Vapaaehtoiset vakuutukset jäävät tässä tilanteessa toisinaan vaille ansaitsemaansa huomiota ja tämä voi kirpaista jälkikäteen pahastikin.

Ammatinharjoittajien ja yrittäjien työttömyyskassa - AYT:n jäsenenä olet tiettyjen edellytysten täyttyessä oikeutettu ansiosidonnaiseen päivärahaan työttömyyden ajalta yrittäjänäkin, etkä jää pelkän perusturvan varaan, jos kaikki ei mene kuten olit ajatellut tai jos yksinkertaisesti vain päätät lopettaa yritystoiminnan.

 

Yritystoiminta voi päättyä monesta syystä

Yritystoiminnan päättymisen syitä ei työttömyysturvajärjestelmässä kyseenalaisteta. Yritystoiminnan lopettaminen voi johtua esimerkiksi markkinatilanteen muutoksista, yritystoiminnan myymisestä, perhetilanteen muutoksista, terveydellisistä syistä tai pelkästä halusta lopettaa yritystoiminta. Kun työttömyysajan toimeentulo on varmistettu, päätös yritystoiminnan lopettamisesta tai jatkamisesta jää sinulle itsellesi. Ainoastaan kassajäsenyydellä voit vaikuttaa työttömyyskorvauksen suuruuteen. Voit myös opiskella itsellesi uuden ammatin työttömyyspäivärahan turvin, sillä koulutusajalta voit saada korkeampaa päivärahaa ja lisäksi verottoman kulukorvauksen.

 

AYT-kassan jäsenmaksu on sidottu YEL-vakuutuksen maksuun ja vakuutuksen perusteena oleva työtulo määrittelee myös päivärahan suuruutta. Alivakuuttaminen ei siis kannata myöskään tämän vakuutuksen kohdalla.   


Yrittäjien ansiosidonnainen työttömyysturvajärjestelmä on ollut olemassa yli 20 vuotta, mutta tietämys järjestelmän olemassa olosta ja varsinkin sen laajuudesta ja sisällöstä on yhä kohtalaisen hataralla pohjalla. Järjestelmän olemassa olon tarpeellisuudesta kertoo AYT-kassan vuonna 2016 noin 7 miljoonaa euroa maksamat etuudet ja se tosiasia, että kassan jäsenistöstä vuosittain etuuksia saa noin 9 %. AYT-kassa tuo jatkossa esiin yrittäjien ansiosidonnaista työttömyysturvajärjestelmää yhteistyössä OnnistuYrittäjänä.fi palvelun kanssa. 

 

Ensisijainen neuvomme yrittäjäksi ryhtyvälle on tutustua AYT-kassaan ja yrittäjän työttömyysturvaan osoitteessa www.ayt.fi ja oman henkilökohtaisen tilanteen selvittämiseksi soittaa työttömyysturvaneuvojillemme maksuttomaan numeroomme 09 2535 3100. x