[[ $root.alertMsgText ]]

Yrityksen kirjanpito

Kirjanpito kuuluu jokaisen yrityksen perustoimenpiteisiin, sillä yrityksen verotus perustuu luotettavaan kirjanpitoon. Sen vuoksi jokaisella yrityksellä on kirjanpitovelvollisuus - toisilla yksinkertainen, toisilla kaksinkertainen.

Tämä sivu on osa talouskokonaisuutta, jonka tarkoituksena on opastaa yrittäjää huolehtimaan yrityksensä taloudesta. Lukemalla kokonaisuuden muut artikkelit saat paremman kuvan talouden hoidosta. 

Kirjanpito kuuluu jokaiselle yrittäjälle

Jokaisella yrityksellä on kirjanpitovelvollisuus, oli yritys sitten suuri tai pieni, sillä yrityksen verotus perustuu luotettavaan ja hyvin tehtyyn kirjanpitoon.

Kirjanpito ei sinällään ole hankalaa, mutta vie kallista aikaa yrittäjältä, jonka tulisi pystyä keskittymään täysillä yrittämiseen eli työntekoon.

Jos toiminta on pientä ja työskentelet esimerkiksi toiminimen takaa, kirjanpito on yksinkertaista ja sen voi hoitaa myös itse. Mutta mikäli olet liikkeenharjoittaja ja yritystoimintasi on verrattaen suurta, sinun tulee valita kaksinkertainen kirjanpito, joka yleensä kannattaa jättää ammattitaitoisen kirjanpitäjän tehtäväksi.

Arvonlisäveroa maksetaan yrityksen myyntitulojen perusteella

Oli kirjanpito yhden- tai kahdenkertaista, arvonlisäveroa eli alvia maksetaan yrityksen myyntitulojen perusteella, ja yrityksen tuloveroa maksetaan kirjanpidon toteen näyttämästä tuloksesta. 

 

Myyntitulot ja -menot perustuvat kirjanpitokirjoihin, tositteisiin ja kuitteihin, jotka tulee säilyttää vähintään kuuden vuoden ajan sen vuoden lopusta, jonka aikana tilikausi on päättynyt.

 

Kirjanpidon tarkoituksena on sekä pitää tulot ja menot hoidossa että auttaa yrittäjää yrityksensä johtamisessa. Kannattaa muistaa, että yrityksen kirjanpidon tietoja käyttävät kuitenkin myös muut kuin veroviranomaiset ja edellä mainittu yrittäjä: esimerkiksi erilaiset avustusten ja tukien tai lainojen myöntäjät haluavat yleensä aina nähdä yrityksen kirjanpidon sekä tasekirjat päätöksiä tehdessään.

Yhden- vai kahdenkertainen kirjanpito?

Ammatinharjoittajajille riittää yhdenkertainen kirjanpito, jossa menojen ja tulojen yksinkertainen listaus ja yhteenlasku riittää. Ammatinharjoittajat voivat toki myös valita kahdenkertaisen kirjanpidon, mutta siihen ei velvoiteta. Yhdenkertainen kirjanpito sujuu monilta myös itse hoidettuna, mutta suositeltavaa on kääntyä ammattimaisen kirjanpitäjän puoleen, jotta aikaa riittää itse yritystoiminnan pyörittämiseen eli työntekoon.

 

Mikäli olet liikkeenharjoittaja, sinun tulee valita kahdenkertainen kirjanpito, joka kannattaa suosiolla antaa tilitoimiston hoidettavaksi.

 

Yhdenkertainen kirjanpito

Yhdenkertaiseen kirjanpitoon merkitään yrityksen menot ja tulot, korot, myös verot sekä tavaroiden ja/tai palveluiden käyttö yrityksen tarpeisiin. 

 

Yhdenkertainen kirjanpito perustuu siis tositteisiin ja kuitteihin sekä niistä nivottuun kirjanpitokirjaan, jotka tulee säilyttää kuuden vuoden ajan kulloisenkin tilikauden päättymisestä. Yhdenkertaisen kirjanpidon tarkoituksena on pitää yrityksen rahat ja varat erillään yrittäjän henkilökohtaisista rahoista ja varoista. Kirjanpidon perusteella laaditaan myös veroilmoitus. 

Kahdenkertainen kirjanpito

Kahdenkertaisessa kirjanpidossa tilitapahtuma merkitään aina kahdelle tilille: Debetille ja kreditille. Yksinkertaistettuna debetille kirjataan siis rahojen ja varojen käyttö, kreditille rahojen lähde. 

 

Kahdenkertaisen kirjanpidon perusteella laaditaan myös tilikauden tuloslaskelma taseineen, liitteineen ja erittelyineen. Näin ollen tilimerkinnät kertovat rahan liikkeen ja käytetyn rahamäärän. Kahdenkertainen kirjanpito tarkoittaa nimensä mukaisesti rahamäärän viemistä kahdelle eri tilille: kassan lisäys kuuluu debetille ja kassan vähennys kreditille.

 

Esimerkkinä voitaisiin kuvata seuraavaa: Yritys ostaa jälleenmyyntiin tavaraa, jotka maksavat 500 euroa. Tämä tarkoitaa 500 euron miinusta tilille, jolloin ko. summa kirjataan kassatilin kreditille ja meno taas menotilille eli debetille.

Rekisteröidy ilmaiseksi ja kokeile suunnittelutyökaluamme >


x